Drogovou pokušitelku stihne tříletý trest

  • 3
Liberec - Předloni píchla dívka z Nového Boru své kamarádce jehlu do žil poprvé. Opakované drogové hrátky pak vypěstovaly u čtrnáctileté školačky závislost a její o čtyři roky starší přítelkyni přivedly před soud. Poslal ji na tři roky do vězení. Podle státní zástupkyně se Svatošová dopustila nedovoleného šíření omamných a psychotropních látek a toxikomanie, navíc i ohrožování mravní výchovy. "Byly jsme vysmáté a nabité energií," vzpomínaly na své zážitky dívky.

Svatošová píchla žačce novoborské zvláštní školy pervitin, ačkoli věděla, že jí ještě není patnáct let. "Když mi řekla, že teprve chodí do školy, udivilo mě to," uvedla Svatošová v přípravném řízení. "Vypadala starší."

Drogu ji podala asi pětatřicetkrát. Patnácté narozeniny oslavily dávkou pervitinu. U něj nezůstalo - na řadu přišel heroin.

Tak se stalo, že se mladší dívka stala brzy na drogách závislá. Toho si všimla její matka a upozornila lékaře. Dcera navíc přestala chodit do školy, občas utíkala z domu.

Obžalovaná svou vinu nepopírá. Tvrdí jen, že drogu nepodala tolikrát. U soudu se hájila i tím, že školačka už brala drogy dřív, a proto se stala závislou. Poškozená se brání, že před setkáním se Svatošovou s drogami moc do styku nepřišla.

"Poprvé jsem kouřila marihuanu asi ve dvanácti letech v partě, pak jsem to ještě parkrát zkusila, ale mezníkem byl březen 2000, kdy mi Lenka poprvé píchla pervitin," vypověděla u soudu.

Dívce je dnes šestnáct let. Během uplynulých dvou let prošla psychiatrií a několika ústavy.

Rozsudek dosud nenabyl právní moci. Proti trestu se obhájce obžalované ihned odvolal a státní zástupce si ponechal lhůtu.

Svatošovou už jednou krajský senát odsoudil ke třem a půl letům vězení. Vrchní soud trest zrušil a případ vrátil zpět kraji. "Uznal, že obžalovaná se skutku dopustila, ale měli jsme se zamyslet nad výší trestu a právní kvalitfikací," uvedla předsedkyně senátu.

"Zvážili jsme všechny okolnosti i to, že dívka v době přípravného řízení pracovala nebo byla registrovaná u úřadu práce. Nakonec jsme jeden paragraf vypustili a trest snížili na tři roky," dodala.


Video