V práci Martin během týdne vždy kilo zhubne, pak ale o víkendu bez pohybu dvě a půl nabere. (Ilustrační snímek)

V práci Martin během týdne vždy kilo zhubne, pak ale o víkendu bez pohybu dvě a půl nabere. (Ilustrační snímek) | foto: Koláž - iDNES.cz

Fotrovatím, komentuje muž domácí vězení. Bez kola už přibral 35 kilo

  • 221
Pětadvacetiletý Martin z Litoměřicka se sám udal policii, a protože byl souzený poprvé, dostal domácí vězení. Dnes má za sebou polovinu trestu a říká, že je to tvrdší režim, než se může zdát. Jelikož nemůže sportovat jako dřív, přibírá přes kilo týdně.

"Zfotrovatěl jsem," říká mladík, který za osm měsíců přibral 35 kilo. Trest si odpykává v malém bytě 1+1. "Nejhorší jsou víkendy, nemůžu se nikam hnout. Během týdne, když chodím do práce, vždycky kilo zhubnu. Ale za víkend bez pohybu a kola přiberu dvě a půl," vypráví Martin.

Domácí vězení

Domácí tresty mohou soudy ukládat od 1. ledna 2010 za přečiny, kde hrozí maximální sazba 5 let vězení.

Při domácím vězení lidé musí být doma nejčastěji ve všední dny od 20 do 5 hodin ráno, o víkendech a svátcích celých 24 hodin.

Soudy do konce letošního dubna uložily 512 takových trestů, na severu Čech 49.

Každý vězeň je prověřen v průměru sedmkrát za měsíc. V celé zemi od zavedení trestu selhalo 52 lidí, na severu Čech pět.

Zatímco jeden klasický vězeň stojí daňové poplatníky 1 000 korun za den, v alternativním trestu 20 korun.

Loni v srpnu dostal 16 měsíců domácího vězení za to, že se pod vlivem drog vloupal do rodinného domu. Potřeboval peníze na drogy. "Na internetu jsem po čase zjistil, že mě policie hledá, tak jsem se šel sám přihlásit," líčí Martin, jak k mírnějšímu typu trestu přišel.

Soud mu udělil i zákaz užívání návykových látek, což probační služba hlídá testy. Za osm měsíců úspěšně prošel už více než 70 kontrolami.

Fetovat Martin přestal už krátce před nástupem do domácího vězení. Kvůli synovi, kterého předtím neviděl celé tři roky. Když byl "čistý", mohl se k přítelkyni vrátit.

"Mám zatraceně kliku, že mohu být díky domácímu vězení se synem. Když si na mě zvykl a já bych musel do vězení a znovu zmizel z jeho života, to by bylo špatný," přemítá mladý automechanik.

O víkendech jen doma

Každé ráno v šest hodin odjíždí do práce, v 16 hodin se vrací. Volno má do osmi, kdy je nejčastěji s celou rodinou venku. Víkendy a svátky musí trávit doma.

"V zimě to ještě šlo, ale teď, když je venku teplo, to se skoro nedá vydržet. To už vás pak nebaví ani televize. Chodíte ode zdi ke zdi a těšíte se do práce," říká Martin, který si teď nemůže dát ani pivo.

Klady ale převažují: nemusí do vězení, může vidět syna vyrůstat, s přítelkyní se nedávno zasnoubil. A začal s ním opět mluvit otec.

"Pokud má tento trest napravit člověka, tak funkci splňuje stoprocentně. Povinnosti, které má, se Martin naučil dodržovat, má svůj řád. Věřím, že už nikdy neudělá nic, co by ho přivedlo do potíží," říká Martinova přítelkyně.


Video