Nehoda u Studénky

Nehoda u Studénky - 8. 8. 2008 | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Do vlaku už nikdy nenastoupím, řekl po nehodě strojvedoucí

  • 160
Strojvůdce rychlíkové soupravy, která dnes dopoledne narazila ve Studénce do spadlé mostní konstrukce, má lehčí zranění a komunikuje. Podle svých slov už ale do vlaku nikdy nenastoupí. Život mu zachránilo, že se včas schoval ve strojovně.

"Už se s tím nedalo nic dělat. Už nikdy nenastoupím do vlaku," řekl novinářům strojvůdce mezinárodního rychlíku.

Strojvedoucí rychlíku EuroCity Comenius už podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery vypověděl, že při průjezdu stanicí rychlostí cca 135 km/h si všiml, že se mostní konstrukce před ním zhoupla a začala padat. Použil proto rychlobrzdu a schoval se ve strojovně. Za šest sekund vlak narazil při rychlosti cca 120 km/h.

"Jediné, co může dělat, je použít rychlobrzdu, aby zmírnil rychlost. Takže se zachoval, jak nejlépe mohl. Jsou učeni, že pokud jim hrozí nebezpečí, tak mají využít možnosti a po použití rychlobrzdy se skrýt, utíkat do strojovny," řekl ČTK Poláček.

Riziko v kabině je podle jeho slov velké, ale čelní náraz je vždy nejhorší, obyčejně bývá stanoviště celé zdemolované.

"Myslím, že České dráhy jsou v tom nevinně (...) On to viděl a ještě stačil skočit do strojovny - a to mu asi zachránilo život," míní Poláček.

Také podle strojvedoucího s dlouholetou praxí, který nechtěl být jmenován, udělal muž řídící lokomotivu to nejlepší, co je v dané chvíli možné.

Rychlobrzda má aretaci a při jejím použití už není nutné ji držet.

"Strojvedoucí tak může zabrzdit a utéci se schovat do strojovny, kde je obrovský a těžký transformátor a lokomotiva zde má nejsilnější rám, je tudíž největší naděje, že přežije," řekl ČTK.


Video