Záchranná akce na Žďáru

Záchranná akce vojenských pátračů na kopci Žďár na Rokycansku. Kolmá stěna je vysoká 50 metrů. | foto: SAR Plzeň Líně

Dívka ze skály bojovala na operačním sále

  • 78
Kopec Žďár s vysokou skálou byl svědkem velké záchranné akce. Z výšky 25 metrů se tam zřítila 15letá dívka, další horolezec uvízl na laně. Záchranné operace se účastnily dva vrtulníky a vojáci. Dívka skončila v plzeňské nemocnici s těžkými zraněními.

"Má zlomenou bederní páteř a vnitřní krvácení do břicha. Jde o velmi těžká zranění," řekl těsně po nehodě v půl druhé odpoledne Miroslav Bukovjan ze záchranné služby plzeňského kraje.

Hned po příjezdu do nemocnice se musela podrobit náročné několikahodinové operaci, při níž se lékaři snaží zachránit její bederní páteř. Po operaci bude převezena na neurochirurgickou jipku. "Na prognózy je ještě brzo," řekla v 18 hodin administrátorka fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Nováková.

"Spadla z kolmé stěny z výšky 20 až 25 metrů. Utrhla se z lana. Byla součástí větší skupiny studentů, kteří se snažili vylézt na vrchol," uvedl Pavel Špilka, který pilotoval vrtulník vojenských pátračů z nedalekých Líní u Plzně.

Vrchol kopce Ždár nedaleko Svojkovic na Rokycansku je pro techniku těžko přístupný. Jeho kolmá stěna je vysoká celkem 50 metrů.

"Zbytek skupiny naštěstí dobře vyznačil místo nehody. Záchranná operace díky tomu trvala zhruba 10 minut," dodal Špilka.

"Po lanech jsme spustili dva muže, kteří dívku uložili do nosítek, s nimiž jsme přistáli na nejbližším poli. Pacientku jsme přeložili do vrtulníku záchranné služby, který by se až k dívce jinak nedostal," vysvětlil Špilka záchrannou operaci.

Druhý horolezec, který uvízl na laně, se s pomocí záchranářů dostal dolů nezraněn.

Obdobná nehoda se stala ve stejný čas u Prahy
V Pikovicích nedaleko Prahy spadl zhruba ve stejné chvíli 17letý mladík ze skály do
kolejiště. Utrpěl mnohočetná zranění, která jej ohrožují na životě. Na trati kvůli tomu dvě hodiny nejezdily vlaky.

Mladík spadl při slézání skály přezývané Pikovická jehla. Podle policie lezl bez jištění. Uklouzly mu nohy. Nikdo cizí na tomto neštěstí vinu nenese, míní policie.

"Jeho záchrana byla komplikovaná, protože hasiči a záchranáři museli ke zraněnému dojít asi dva kilometry pěšky. Odnesli jej poté k vrtulníku, který jej transportoval do pražské nemocnice v Motole.," řekla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Kanečková.

,

Video