Dítě jsem neprodala, hájí se žena

  • 1
Nejsem žádná mafiánka ani překupnice dětí, naopak jsem se snažila dítě zachránit před odhozením do popelnice. Tak vysvětluje své jednání Š. H. z Prahy, kterou kriminalisté podezírají z obchodování s dětmi a ze zločinného spolčení.

Vše o případu naleznete ZDE

V pondělí vůbec poprvé veřejně promluvila – v rozhovoru pro Radiožurnál řekla, že se jen snažila pomoci své známé.

Policisté však míní, že žena sháněla za peníze bezdětným ženám novorozence od matek, které je nechtěly. Za to jí hrozí až deset let vězení.

Případ vyšel na povrch loni v listopadu díky novinářce z televize Prima, která si zahrála právě na takovou matku, jež chce koupit dítě.

Obviněná překupnice se však hájí, že nic špatného neudělala. "Moje známá mě velmi dlouho přemlouvala, abych jí pomohla sehnat náhradní rodiče pro její dítě. Chtěla jsem pomoct nejen jí, ale hlavně tomu dítěti, protože její druh vyhrožoval, že dítě jinak skončí v popelnici, protože není jeho," řekla žena v rozhlase.

Podle svého tvrzení neudělala nic jiného, než že se snažila najít adoptivní rodiče. Přímou adopci, tedy když se rodiče rovnou dohodnou s novou rodinou a soud pak jejich rozhodnutí stvrdí, totiž české zákony umožňují. Jenže ne za peníze, a ty překupnice požadovala. Novou rodinu by dítě přišlo na 320 tisíc korun.

Vyhrožovala v porodnici
"Žádné jiné matky jsem nevytipovávala, kontaktovala mě takto jediná žena, má známá," tvrdí obviněná žena. Policisté její nevině však nevěří.

Totéž si myslí i další matka, která přes Š. H. chtěla najít náhradní rodinu pro své dítě. "Tvrdila, že to nedělá poprvé," říká Ivana Sefzigová. "A když jsem si to pak rozmyslela a řekla, že jí dítě k adopci nedám, přišla mi vyhrožovat až do porodnice, že to dítě potřebuje," řekla MF DNES již dříve.

Policisté předpokládají, že během dubna by se jim mohlo podařit případ uzavřít. "Čeká se na znalecké posudky ohledně duševního zdraví některých obviněných," řekla státní žalobkyně Eva Novotná.

Spolu s Š. H. jsou obviněni i dva lékaři a obě matky, které chtěly dítě prodat, a pomocnice kuplířky.

,
Témata: adopce, peníze, policista

Video