Jeden z obžalovaných Štefan Kušnir, v pozadí je státní zástupce Pavel Klail.

Jeden z obžalovaných Štefan Kušnir, v pozadí je státní zástupce Pavel Klail. | foto: ČTK

Desetiletá rumová aféra se vrátila před soud

  • 2
K soudu se vrátila jedna z nejznámějších kauz 90. let, takzvaná rumová aféra. Projednává se už přes deset let a bez problémů nebyl ani začátek dnešního hlavního líčení. Ohrozil ho jeden z obžalovaných, který se odmítl dostavit a vzkázal, že s konáním líčení v jeho nepřítomnosti nesouhlasí.

Obžalovaný Otakar Kracík odmítl k soudu přijet, protože prý ještě nedostal rozsudek Vrchního soudu v této věci. Vzkázal navíc, že s konáním hlavního líčení ve své nepřítomnosti nesouhlasí.

Bez jeho souhlasu by líčení nemohlo začít. Předseda senátu krajského soudu Petr Mráka se s Kracíkem nakonec spojil a ten slíbil, že souhlas pošle faxem. Když po hodině a půl opravdu přišel, jednání mohlo konečně začít.

Krajský soud se během něj zabýval čtením listinných důkazů. V rumové aféře se zodpovídá sedm obžalovaných z několika trestných činů a hrozí jim až dvanáct let vězení.

Podle původně podané obžaloby se v roce 1992 fingováním exportu alkoholu podíleli na daňovém podvodu, čímž údajně připravili stát zhruba o 60 milionů korun. Obvinění, že do daňového úniku jsou zapleteni i lidé z ministerstva vnitra, policie či prokuratury, se neprokázala.

Krajský soud loni v červenci došel k závěru, že obžalovaní neměli povinnost z alkoholu odvést daň z obratu. Státu ji prý měli zaplatit prodejci, kteří alkohol od obžalovaných koupili. Soud pouze jedné obžalované vyměřil podmíněný trest za to, že v několika případech alkohol odebrala. - více zde

Pražský vrchní soud ale letos v květnu verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. - více zde

Líčení bude pokračovat v pátek
"Vrchní soud ve svém posledním rozhodnutí naznačil právní závěr, který je podle mého názoru pro krajský soud závazný. Podle vrchního soudu měli obžalovaní vědět o tom, že zboží nebude vyvezeno z republiky a že se bude prodávat v tuzemsku, daň tedy zkrácena byla. Vrchní soud říká: Vina ano," uvedl advokát jednoho z obžalovaných Jiří Slezák.

Krajský soud v Ostravě už v roce 1995 skupinu odsoudil ke třem až osmi letům vězení, ale kvůli procesním chybám Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a nařídil nový proces.

Hradecký krajský soud se začal případem zabývat v roce 2004, ale hlavní líčení bylo kvůli neúčasti některých svědků několikrát odročeno. "Byla to jedna z prvních větších hospodářských trestných činností, podle mě dost složitá a komplikovaná tím, že se jí účastnilo hodně obžalovaných. Věc se rodila obtížně, proto ty průtahy," komentoval Slezák složitost případu.

Obžalovaní odmítli před krajským soudem už dříve vypovídat. Pokračování hlavního líčení je naplánováno na pátek.

,

Video