Obyvatelé Ústí nad Labem protestovali proti tomu, že kraj povede komunistický

Obyvatelé Ústí nad Labem protestovali proti tomu, že kraj povede komunistický hejtman. V davu byl i Gustav Husák. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Stop rudému severu, protestovali Ústečané proti vládě komunistů

  • 53
Obří transparent s rudým srpem a kladivem visel v pátek v podvečer nedaleko budovy Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ten po nedávných krajských volbách ovládli komunisté. Od středy má sever Čech jako jediný v zemi komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

V předvečer 23. výročí listopadové revoluce se před krajským úřadem sešlo více než 100 lidí, kteří chtěli dát najevo, že se jim to nelíbí. Někteří dorazili s transparenty Stop rudému severu, Naše vlast bude krásná a bohatá, až vás to bude mrzet nebo Proletáři všech zemí spojte se.

"Hrubě se mi nelíbí, že na severu jdou komunisté v čele. Už leccos pamatuji, myslela jsem si, že po Listopadu všechno bude jinak, ne že se dožiji toho, že se to takhle zvrtne. Že rudý sever bude zase rudý," řekla jedna z účastnic happeningu Jana Trnková, která přišla proto, že nejnebezpečnější je prý lhostejnost lidí.

Akci, na kterou dorazili i pionýr nebo "Gustav Husák", zazněla internacionála a při chvilce poezie se četly básně, svolal Tomáš Brož. Moderoval ji Petr Honzejk, který si pana Bubeníčka pamatuje z listopadových dob jako ideologického tajemníka OV KSČ. Podle organizátorů ODS nebo ČSSD není lepší a kryjí zločinecké struktury v kraji, ale je naděje, že za rozkradené miliardy půjdou "sedět".

"Podle nepotvrzených zpráv hejtmanka v Litoměřicích ještě není jen pro to, že na ženském oddělení není místo. Ale komunisté rozkradli a zničili celou naši zemi a nic se jim nestalo," řekl za potlesku lidí Honzejk. A tvrdé kritiky se dočkal i exprimátor Jan Kubata za spojení s korupcí, které KSČM k moci vyneslo.

Lidé před úřad přišli proto, že chtějí změnu. Komunisté legálně vyhráli, ale o to jim nejde. "Šéfem ROPu byl i komunistický pan Komínek, seděli na kraji ve všech výborech, oni jsou součástí toho korupčního systému," řekl Jan Kvapil. Po internacionále akce skončila pozdravem z filmu Pelíšky. "Proletáři všech zemí," řekl moderátor. "Polibte si pr..." odpověděl dav.


Video