Defraudantka připravila úředníky o místa i o peníze

Plzeň - O peníze i o místa přijdou lidé, kteří nesou odpovědnost za skandální dlouhodobou zpronevěru peněz u městské policie. Rozhodl o tom plzeňský primátor Jiří Šneberger. K defraudaci čtyř set tisíc korun z částek za vybrané pokuty se totiž v minulém týdnu přiznala účetní strážníků v dopise na rozloučenou, který sepsala před svým pokusem o sebevraždu.

Třicetiletá žena se pokusila před týdnem spáchat sebevraždu v Plzni na Krkavci, ale díky zásahu svědka se včas dostala do nemocnice. Dnes je třicetiletá žena, které procházely peníze rukama od roku 1993, v péči psychiatrů v plzeňské fakultní nemocnici.

"Výpověď pochopitelně dostane pracovnice, která se ke zpronevěře přiznala. Do konce června pak opustí své místo šéf ekonomického úseku městské policie. Velitel strážníků přijde na dobu šest měsíců o osobní ohodnocení a odměny. Upozornil jsem ho, že případný další podobný malér by znamenal konec v jeho funkci. Peněžní sankce postihnou i zástupce velitele a další pracovníky na vedoucích postech u městské policie," sdělil Šneberger.

Jeho hněv dopadl i na úředníky plzeňského magistrátu, kteří také měli na starosti kontrolu toku peněz mezi strážnickou a městskou pokladnou. "Odměny neuvidí například ani zástupkyně vedoucí oddělení správy daní a poplatků," upřesnil primátor.
 
Skandál totiž odhalil, že kontrolní kontrolní mechanismy hospodaření v tomto případě vůbec nefungovaly. "Proto jsem byl tak tvrdý. Postižení lidé sice tvrdili, že oni za nic nemohou, ale musí si konečně uvědomit, že za to nesou odpovědnost a jsou za to placení. Něco podobného už se nesmí stát. K tomu poslouží nejen finanční a personální postihy, ale i změna a zpřísnění kontrolního systému," informoval Šneberger.

"Před lety byly problémy se zpronevěrou peněz vybraných na pokutách přímo ve služebnách městské policie. Kontrola se na této linii propracovala, ale bohužel se nedotáhla až nahoru," připustil velitel městských strážníků Luděk Hosman.

U účetní se scházely veškeré peníze za pokuty, které strážníci vybrali. Jejím úkolem bylo částky zanést do počítače a převést do městské poklady. To byl onen článek nekontrolovaného řetězce, kde mizela část peněz. Účetní se zřejmě rozhodla k sebevraždě poté, co se dozvěděla, že se chystá hloubková kontrola, kterou provede nový pracovník.

"Lékaři nám zatím nedovolili ženu vyslechnout. Nicméně jsme prověřili část účetnictví a zjistili schodek bezmála dvou set tisíc korun. Počítáme s tím, že tato částka nebude konečná. V nejbližších dnech předáme případ plzeňskému úřadu vyšetřování, který rozhodně o trestním stíhání účetní městských strážníků," konstatoval šéf plzeňských kriminalistů Josef Chyba.


Video