Další žhářský útok na severní Moravě

Jen duchapřítomnost a pohotovost majitele domu zabránily ve středu večer neštěstí po žhářském útoku. Kolem třičtvrtě na osm vhodil neznámý žhář rodinného domu v Bašce Hodaňovicích zápalnou láhev.

„Majitel domu ji ale stihl vyhodit zpátky ven dříve, než se rozbila a vybuchla,“ popsala mluvčí frýdecko-místecké policie Jana Posová.

„Kdyby to trvalo o chvilku déle, tak nám tady všechno shoří. Sám nevím, jak jsem tak rychle stihl láhev vyhodit,“ řekl muž, který žije v domě se svou ženou.

„Neznáme žádný důvod proč se manželé stali cílem takového útoku. Nešlo ale o rasový nebo podobný motiv,“ uvedla Posová.

V posledních dnech nejde v Moravskoslezském kraji o první žhářský útok. V neděli se někdo pokusil zapálit byt v Ostravě-Michálkovicích.

K tomu, kdo a jak požár založil zatím policie neuvedla nic bližšího. "Čekáme na vyjádření hasičů," uvedla mluvčí Dagmar Bednarčíková, která odmítla potvrdit neoficiální verzi, podle které někdo do bytu hodil nejméně jednu zápalnou láhev.

Je však jasné, že byt někdo zapálil úmyslně. Jedním z motivů útoku mohly podle policie být dluhy rodiny. Při požáru se těžce zranili tři lidé a další tři lidé včetně tříletého dítěte se nadýchali jedovatých splodin.


Video