Nehoda kamionů na dálnici D1 u Velké Bíteše (4.9.2008) | foto: HZS Kraje Vysočina

Dálnici D1 na hodiny zastavila tragická nehoda kamionů

  • 48
Na 163. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno havarovaly kolem půl jedenácté tři kamiony. Při nehodě zemřel jeden člověk, další tři byli zraněni. Dálnice byla několik hodin neprůjezdná, po půl páté byla opět zprovozněna.

"Při nehodě byli zraněni čtyři lidé, jeden z nich na místě bohužel zemřel," potvrdil iDNES.cz ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner.

Dva muži byli podle něj zraněni těžce, mají zlomeniny, poranění hlavy a vnitřní krvácení. "Oba převezl vrtulník do brněnských nemocnic, jednoho na úrazovku, druhého do fakultní nemocnice v Bohunicích," uvedl Kettner. Čtvrtý muž utrpěl lehčí zranění, záchranka ho odvezla do Bohunic.

Nehoda se stala v místě, kde je provoz sveden kvůli opravě vozovky do jednoho pruhu. "První a druhý kamion dobržďovaly kolonu, která byla před nimi. Třetí kamion do nich podle všeho narazil. Zjišťujeme míru zavinění," uvedla jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

Jeden z havarovaných kamionů převážel minerální olej, který po nehodě unikl na dálnici, informovala mluvčí hasičů Petra Musilová.

Dálnice byla kvůli likvidaci následků několik hodin uzavřena. Policie odklonila provoz a auta jedoucí po D1 do Brna z dálnice sjížděla na 153. kilometru u Lhotky a najížděla u Velké Bíteše. V úseku se tvořily až tříkilometrové kolony.

"Po půl páté došlo k úplnému zprovoznění dálnice," řekla iDNES.cz  Jana Šípková. Doprava se ale na dálnici vracela postupně. Kolem druhé hodiny odpoledne policisté z důvodu odlehčení objízdné trasy umožnili průjezd uzavírkou nákladním vozidlům, dodávkám a autobusům. Po půl čtvrté začali policisté na úsek pouštět střídavě nákladní a osobní automobily.

mapa - nehoda tří kamionů u Velké Bíteše (4.9.2008)

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio

, ,

Video