Tomáš Pitr

Tomáš Pitr | foto: Dan Materna, MAFRA

Pitr se za dva týdny dozví, jestli se dostane dočasně z vězení

  • 32
Tomáš Pitr, který byl ve čtvrtek převezen se švýcarského vězení do českého, zůstává zatím za mřížemi. Ale justice na něj momentálně nehledí jako na odsouzeného, ale jen jako na stíhaného. Proto také sedí ve vazební, ne v běžné cele. Jak se kauza vyvine dál, bude jasné 20. dubna.

Pitr byl sice odsouzen za podvody v kauze Setuza na šest let vězení, ale protože je tento proces spojen s kauzou daňových podvodů, v níž se nyní řeší obnova řízení, bere justice Pitra jako stíhaného, ne odsouzeného člověka, řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

"Tomáš Pitr proto nemůže být ve výkonu trestu, ale může být pouze vzat do vazby, což se již stalo. Vzetí do vazby samozřejmě není při trestním stíhání osoby nutnou povinností, vždy záleží na rozhodnutí nezávislého soudu, kterým je v tomto případě Městský soud v Praze," informovala Hrubá.

Pitr by se tak teoreticky mohl dostat na svobodu, pokud by si jeho advokáti na vazbu stěžovali a uspěli. Jestli Pitra čeká nový soud, by mělo být jasné do 20. dubna.

V tomto termínu se totiž má konat odvolací soud, který rozhodne, zda má Pitr nárok na obnovení procesu, v němž byl v roce 2010 odsouzen k šesti letům. Městský soud již jeho žádosti vyhověl po odvolání státního zástupce, ale věc nyní řeší Vrchní soud v Praze. Pokud i jeho soudci řeknou ano, mohl by se Pitr dostat z vězení a čekat na další soudní líčení na svobodě.

"Verdikt padne do dvacátého dubna. Bude to plus minus dva dny kolem tohoto data," řekl iDNES.cz mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Pokud bude obnova zamítnuta, pak Tomáš Pitr zůstane ve věznici, kde si bude odpykávat souhrnný trest šesti let, ke kterému byl odsouzen v roce 2010 (více zde).

Pravděpodobnější ale je, že tento verdikt bude zrušen. Pitra by tak čekalo nové soudní líčení a zároveň šance, že by mohl být souzen na svobodě. Soudci by totiž mohli říct, že neexistuje důvod, aby na další líčení čekal za mřížemi. 

Věc je ale komplikovaná, protože Pitr dostal takzvaný souhrnný trest, kdy soud spojil kauzu daňových podvodů a Pitrovu účast v případě Setuza. V té údajně v roce 2000 spolu s Michalem Zouharem vyvedl akcie firem Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a způsobil jí škodu přes 700 milionů.

Soud tak musí obrazně řečeno obě kauzy opět rozdělit a nově říci, jaký bude přiměřený trest za kauzu Setuza (které se verdikt o obnově procesu nedotkl) a vydat pak nový zatykač. Stejně musí postupovat v případě daňových trestných činů, protože u některých byl rozhodnutím soudu uložený trest Pitrovi zrušen.

,

Video