Roman Houska

Roman Houska | foto: Martin Adamec

Chomutovský člen ČSSD přejel strážníka, soud mu ale podmínku zrušil

  • 221
Vlivný člen ČSSD z Chomutova Roman Houska před šesti lety srazil autem strážníka, který mu chtěl dát pokutu za špatné parkování. Chomutovský soud ho potrestal roční podmínkou. Ústecký krajský soud nyní vleklý spor ukončil: Houska je nevinný.

"Případ jsme předali magistrátu města Chomutov jako přestupek," tlumočila rozhodnutí sekretářka předsedy krajského soudu. Soudce Edvin Svoboda slíbil bližší zdůvodnění odpoledne, ale telefon v jeho kanceláři už jen marně vyzváněl.

Pokutu za přestupek Houska dostane za to, že strážníkovi tehdy odmítl dát doklady. Útok na veřejného činitele se podle soudu neprokázal. "Nikoho jsem nesrazil, strážník si to vymyslel. Konečně zvítězila spravedlnost," komentoval rozhodnutí Houska, partner hejtmanky Jany Vaňhové.

Incident se odehrál v říjnu 2003. "Několikrát jsem ho vyzval, aby předložil doklady, on nereagoval a chtěl ujet. Přitom na mě najel. Kdybych neuskočil, srazil by mě. V křižovatce ještě zastavil, vyběhl a nadával. Pak ujel," vypověděl už dříve strážník, který byl měsíc v pracovní neschopnosti se zraněnou nohou.

Houska se hájil tím, že jeho i Vaňhovou policisté šikanovali. "Je to pomsta, která mě má dostat z politického života," prohlásil. "Nepopírám, že jsem tehdy špatně parkoval, strážník na mě ale ječel, strkal do mě a pak kopal do auta," tvrdil.

Chomutovský soud ho odsoudil k ročnímu trestu se stejně dlouhým podmíněným odkladem. Krajský soud však vrátil případ zpět do Chomutova. Ten svůj verdikt zopakoval, ale nyní se definitivně rozhodlo. Státní zástupce může už jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Houska byl u soudu už v 90. letech kvůli vydírání při malé privatizaci. Případ z prosince 1991 ale ústecký krajský soud v srpnu 2005 zastavil kvůli neúměrné délce procesu.


Video