Češi chtějí vydat cizince kvůli vraždě

Hradec Králové - Mezinárodně hledaného šestatřicetiletého cizince, který je v Německu podezřelý z nájemné vraždy a z kontaktů s vietnamskou mafií, objevila česká policie. Cizinec už sedí ve vazbě v Hradci Králové kvůli jinému případu. Krajské státní zastupitelství v nejbližších dnech podá návrh na jeho vydání do zahraničí. V Německu mu hrozí doživotní trest.

"Cizinec byl v královéhradecké vazební věznici vyslechnut a čekáme na vyjádření policie, zda není trestně stíhán a od ministerstva vnitra na zprávu, zda náhodou nepožádal o politický azyl. To je však málo pravděpodobné," řekl MF DNES státní zástupce Vladimír Prokop.

"Jakmile budeme mít tyto dvě zprávy k dispozici, podáme návrh Krajskému soudu v Hradci Králové, aby rozhodl o přípustnosti jeho vydání do Německa," dodal.

Zadržený je členem vietnamského gangu
Z informací Interpolu, které má hradecké krajské státní zastupitelství k dispozici, vyplývá, že hledaný muž byl v Německu členem organizované zločinecké skupiny Nghi Xuan složené výhradně z Vietnamců. Organizace se zabývala hlavně vydíráním svých krajanů, kteří obchodovali s cigaretami.

"Hlavním účelem bylo vymáhání výpalného od vietnamských občanů, kteří v Berlíně prodávali cigarety," uvádí se v materiálu.

Války gangů skončily vraždami
Podle německých detektivů se tato vietnamská zločinecká organizace později zapojila do bojů zločineckých skupin o přerozdělení vlivu a výsledkem bylo několik vražd lidí z konkurenčního gangu.

V sázce byla lukrativní prodejní místa v Berlíně. Před šesti lety měl zadržený muž společně s dalšími čtyřmi komplici za úkol donutit prodejce cigaret k odchodu z určitého místa v Berlíně, a to všemi dostupnými prostředky.

Jednoho ze čtyř vyháněných Vietnamců zabijáci zastřelili, ostatní přežili jen díky včasnému zákroku lékařů.

Čeští policisté muže podezírají z vydírání
Česká policie pátrala po násilníkovi na žádost Interpolu od loňského července. Zadržený muž, občan Vietnamské republiky, který se nejméně před dvěma lety dostal do České republiky na turistické vízum, je v republice registrován jako podnikatel.

Podezřelého cizince policie zadržela počátkem roku v souvislosti s vydíráním vietnamských trhovců v Pardubicích. Tento případ, v němž jsou zapleteni další dva Vietnamci, posuzuje pardubický soud.

,

Video