Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Bývalý farář dostal podmínku, zpronevěřené statisíce církvi vrátil

  • 4
Soud v Chrudimi uložil bývalému husitskému faráři Zdeňku Lulkovi za zpronevěru církevních peněz osmnáctiměsíční pomínku s odkladem na dva roky. Lulek už celých 580 tisíc korun církvi vrátil. Trest byl uložen pod nejnižší zákonnou hranicí dvou let, neboť to umožňovaly polehčující okolnosti.

"Bylo přihlédnuto k okolnostem případu a poměrům pachatele. Za celý život nebyl trestán, je již vysokého věku, narodil se v roce 1932 a měl skvělé hodnocení církve za celoživotní práci, kdy i za totality pracoval s dětmi," uvedl soudce René Tinz.

Lulek byl původně podezřelý, že církevní peníze využil na úplatu za sexuální služby. "Nebylo to prokázáno. Výpověď svědkyně Ireny Herákové, která byla již v minulosti odsouzena za vydírání Lulka, byla nevěrohodná. Naopak soud se přiklonil k výpovědi obžalovaného, že peníze poskytoval Herákové jako sociální výpomoc," řekl Tinz.

Případ šestasedmdesátiletého faráře rozhodně nezapadá do obrazu typické zpronevěry. Peníze připravené na byt pro nového kněze totiž podle všeho dal romské rodině. "Jde patrně o dozvuk případu, který jsme považovali za uzavřený, totiž o vydírání ze strany romské ženy," řekl dříve biskup Štěpán Klásek. - čtěte Duchovní rozdal půl milionu z pokladny farnosti, vyšetřuje ho policie

Chrudimský soud před dvěma lety potrestal Irenu Herákovou, která vydírala Lulka fotografií, na které drží jeho hlavu u svých ňader. Dobrosrdečný a skromný farář, jak ho všichni popisují, neuměl vyděračce čelit a zaplatil jí 73 tisíc korun.

"Byla to past. Zavolala mi, ať přijdu. Měla připravený foťák a říkala, že by se se mnou chtěla vyfotit. Pak mi strhla hlavu na prsa. Pár hodin nato už volala a chtěla peníze," popsal Lulek před soudem vydírání.

Tentokrát ale vydírán patrně nebyl. Alespoň policie případ vyšetřuje tak, jako by platil dobrovolně. Lulek zmizení peněz z pokladny farnosti vysvětlil tak, že je opět dal romské rodině.

"Vysvětloval nám, že potřebovali peníze na léčení. Je pro nás záhadou, proč to udělal. Plné vysvětlení pro to nemám. Je to pro mne bolestivé, odvedl velký kus práce a takto jsem si konec jeho služby nepředstavoval," řekl biskup Klásek.

,

Video