Brutální znásilnění dostalo trojici do vězení

  • 30
Krajský soud v Hradci Králové potrestal tři mladíky za znásilnění a loupež celkem devatenácti a půl lety vězení. V srpnu 2002 přepadli na ulici v Jičíně dvaatřicetiletou ženu. Zbili ji, okradli a znásilnili. Oběť od té doby trpí psychickými poruchami.

Třiadvacetiletý Julius Kováč odešel od soudu se sedmiletým trestem, dvaadvacetiletý Dušan Murgoš stráví ve věznici 6,5 roku a Tomáš Krotil dostal trest šestiletý. Obžalovaným však hrozil kriminál v rozmezí od pěti do dvanácti let.

"Společenská nebezpečnost je u nich vysoká. Bezbrannou oběť přepadli v noci, hrubým způsobem ji bili, oloupili a dokonce za vzájemné pomoci znásilnili. Sledovali ji už po odchodu z diskotéky časně ráno," řekla státní zástupkyně Hana Flídrová.

Drama začalo předloni 17. srpna krátce po půl čtvrté ráno v odlehlé ulici v Jičíně, když se mladá žena vracela sama domů. Podle obžaloby ji opilí mladíci dohonili, začali ji surově bít, odtáhli z chodníku, povalili na břicho a dva z nich ji postupně znásilnili.

Předtím ji ještě okradli o šperky a další věci. Řádění mladíků ukončila až policejní hlídka, která náhodou projížděla kolem.

Obžalovaní se přiznali jen částečně a svalovali vinu jeden na druhého. Uvedli, že byli tehdy opilí. "Krotil ji šel znásilnit, potom ho vystřídal Murgoš. Já jsem tam stál jako solný sloup. Není pravda, že bych jim při znásilňování pomáhal. Moc toho lituji, že jsem jim v tom nezabránil," kál se před soudem Kováč.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně si ve všech případech ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Kováč se práva na odvolání vzdal, Murgoš si ponechal lhůtu a Krotil se na místě proti rozsudku odvolal.

Krajský soud se případem zabýval už loni v červenci, po odvolání obžalovaných Vrchní soud v Praze rozhodl, že krajský soud by měl doplnit některé znalecké posudky. Hradecký soud potvrdil svůj předcházející verdikt.

,

Video