Soud

Soud | foto: Martin Adamec, MF DNES

Bratři souzení za vraždu tvrdí, že zabíjel ten druhý

  • 5
Dva bratři se u Krajského soudu v Hradci Králové přeli, kdo z nich zabíjel a kdo je naopak "holubičí" povaha. "Nikomu jsem nikdy neublížil," tvrdí Jozef Nanár. "Nedal jsem nikdy nikomu ani facku," říká jeho o deset let mladší bratr Radko. Oba jsou přitom obžalováni z brutálního utlučení bezdomovce.

Těžce zraněného bezdomovce našel vloni v říjnu v Trutnově náhodný kolemjdoucí. Zbitý muž ležel v kaluži krve za opuštěným domem, kde přespával, nedaleko železniční trati u bývalé pošty. Třiačtyřicetiletý bezdomovec později v nemocnici na následky mnohočetných poranění zemřel.

Z jeho vraždy se u Krajského soudu v Hradci Králové zodpovídají dva bratři - pětatřicetiletý Jozef a o deset let mladší Radko Nanár původem se Slovenska. Obžaloba navíc dvanáctkrát soudně trestaného Jozefa Nanára viní z toho, že vloni opilý násilím vtrhl do bytu své bývalé družky a zbil jejího manžela.

"V případě vraždy se usvědčují navzájem, důkazem jsou i výpovědi svědků či závěry soudních znalců. Motivem vraždy byly vzájemné neshody a v druhém případě žárlivost," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžaloba oba muže viní z toho, že s bezdomovcem pili, pak se pohádali a začali ho bít nejprve pěstí, kopali ho a pak ho začali mlátit kovovou židlí, dokonce mu na ruce amputovali článek prstu.

Obžalovaní dnes u soudu obviňovali z vraždy jeden druhého. "Na baráku, kde bydlel ten Slovák, jsme oslavovali. Znal jsem se s ním z práce, občas jsem u něho přespával. Nikdy jsem nikomu neublížil. Zranil ho bratr, já ne," řekl starší z obžalovaných.

"Seděli jsme a popíjeli. Brácha na mě začal řvát a pak mi dal facku. Míra se mě zastal a brácha začal mlátit i jeho. Bil ho do žeber a skákal po něm. Mě donutil, abych se přidal, ale dal jsem Mírovi jen dvě nebo tři slabé rány kovovou tyčí od židle. Nikdy jsem nikomu ani facku nedal," vypověděl mladší z bratrů.

Jozefu Nanárovi hrozí až výjimečný trest do pětadvaceti let nebo doživotí, protože se jedná o recidivistu a podle znalců je jeho náprava málo pravděpodobná. Radko Nanárovi hrozí nejvýše patnáct let vězení. Záznam v rejstříku trestů zatím nemá


Video