Muž se dostal pod tramvaj, když se nečekaně rozjela při nastupování. Ilustrační foto

Muž se dostal pod tramvaj, když se nečekaně rozjela při nastupování. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Beznohý muž vysoudil na dopravním podniku půl milionu

  • 183
Dopravní podnik města Brna musí podle rozhodnutí vrchního soudu zaplatit Miroslavu Novotnému půl milionu korun. Muž přišel o obě nohy ve chvíli, kdy nastupoval do tramvaje a vůz se rozjel. Zástupci dopravního podniku namítali, že už dříve vyplatili bolestné 200 tisíc korun.

"Potvrdili jsme rozsudek krajského soudu. Nesouhlasíme s tím, že by se do této částky mělo promítnout i to, co už muži dříve vyplatili za stížení společenského uplatnění a na náhradě bolestného," řekl IDNES.cz mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy.

Poškozený Miroslav Novotný se nesmířil se 200 tisíci a dopravní podnik zažaloval podle paragrafů na ochranu osobnosti.

"Osobnost je chráněna i ve vztahu ke zdraví. To bylo kvalitativně značně zhoršeno. Dříve aktivně tancoval, byl členem turistického klubu a to dnes nemůže. Tato újma je kompenzována finančním způsobem a tato částka je zcela přiměřená," uvedl mluvčí Angyalossy.

Dopravní podnik u soudu poukazoval i na určitou spoluvinu žalobce na tragédii. "Zde se podle občanského zákoníku jedná o objektivní odpovědnost a nějaká případná spoluvina zde nehraje roli," vysvětlil Angyalossy.

Nehoda se podle ČTK stala v dubnu před pěti lety. Důchodce vystupoval z druhého vozu tramvaje. Než však stačil vystoupit, tramvaj se rozjela. Stále se držel madla uvnitř vozu ale jeho nohy se dostaly pod kola soupravy.

Řidič tramvaje byl za nehodu podmínečně odsouzen.


Video