Bankovní lupiči jsou stále volní

Karviná - Lupiči, kteří v pátek večer přepadli pobočku Komerční banky v Karviné, jsou stále na svobodě. Jak pokračuje pátrání po mužích, kteří z finančního ústavu odnesli pět milionů korun, a jaké jsou šance je chytit, policie tají. "Vzhledem k stavu probíhajícího vyšetřování vyšetřovatel odmítl uvolnit bližší informace," vysvětlila mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.
Připustila jen, že policisté se zabývají i případným napojením lupičů na zaměstnance banky či její ochranku. "V podobných případech tuto možnost prověřujeme vždy," řekla. Vedení pobočky, která je už normálně v provozu, se odmítlo o loupeži bavit.

"Peníze jsme nahradili z vlastních rezerv. Klienti mohou být klidní," sdělila jen Markéta Dvořáčková z ústředí banky v Praze. Dodala, že všichni zaměstnanci pobočky jsou již v pořádku.

"Znali přesně systém práce úřednic a pracovníka bankovní ochrany. Tyto informace nemohli získat zvenčí. Byla to profesionálně provedená loupež," řekl ČTK zaměstnanec ostravského ředitelství Komerční banky, který nechtěl být jmenován.

Přepadení mají na svědomí tři lupiči, kteří přišli do banky v Karviné-Fryštátě krátce před zavírací dobou, tedy kolem osmnácté hodiny. Jeden ze zaměstnanců banky řekl, že pachatelé vnikli do budovy bočním vchodem, který spojuje banku se služebními byty, a ukryli se na toaletách.

Nejprve odpojili poplašný systém a kamery. Poté přepadli pracovnice, které nesly tržbu do trezoru. Svázali je, zalepili jim ústa páskami a sebrali peníze. Podle dosud nepotvrzených informací tak přišla banka o pět milionů korun. Ostraha se o přepadení dozvěděla údajně až za půl hodiny.

Policie po pachatelích stále bezvýsledně pátrá. Jen v uplynulých čtyřech týdnech přepadli lupiči v České republice celkem šest poboček finančních ústavů včetně karvinské. Policisté byli dosud úspěšní pouze při pátrání po pachateli přepadení Komerční banky v Kynšperku nad Ohří na Sokolovsku z listopadu.

Z činu podezírají dvaadvacetiletého muže z Březové z téhož okresu. Zadrželi ho už dva dny po činu. Uloupených více než dvě stě tisíc korun ale zatím nenašli.

Video