Advokát Jiří Teryngel je v policejní cele, během odpoledne by měl soud rozhodnout o vazbě.

Advokát Jiří Teryngel je v policejní cele, během odpoledne by měl soud rozhodnout o vazbě. | foto: Radek Miča, MF DNES

Advokát Teryngel může jít do vazby kvůli uniklé dani z cigaret

  • 50
Advokát Jiří Teryngel, kterého včera zadržela policie, se podrobuje výslechu v policejní cele. Během odpoledne by mělo být rozhodnuto, zda na něj soud uvalí vazbu. Teryngel čelí podezření, že připravil stát na daních o 118 milionů korun. Teryngel to odmítá.

Policie viní Teryngela z transakce z března loňského roku, kdy si známého advokáta najala firma Letka Team obchodující s cigaretami. Teryngel měl na starost obchod za téměř 750 milionů korun. Výsledkem ale je, že stát nedostal na DPH 118 milionů korun. Podle vyšetřovatelů je za to zodpovědný právě prominentní právník.

"On ale neměl s tou firmou nic společného, vůbec v ní nefiguroval. Oni si ho pouze najali na plnou moc," řekl Teryngelův právní zástupce Josef Doucha, podle kterého klient s policií maximálně spolupracuje a ve své roli "nespatřuje jakoukoli účast na trestném činu".

Teryngel byl zadržen ve středu v šest ráno. Policie a žalobci mají tedy čas do pátečního rána, aby požádali soud o uvalení vazby. Policie už prohledala Teryngelův byt.

Případ doprovází neobvyklé informační ticho
Na případ bylo uvaleno nezvykle přísné informační embargo. To podle všeho souvisí s tím, že žalobci i policie si jsou dobře vědomi Teryngelových zkušeností a obávají se, aby jejich případné nevhodné vyjádření nevyužil proti nim.

"Mohu pouze potvrdit, že jsme pana Teryngela zadrželi ve středu ráno v jeho bytě. Zatím je v policejní cele. Ve věci stále běží některé úkony, a proto nemůžeme sdělovat žádné bližší informace," uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Kvůli podezření na stomilionový únik věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství, ani to však zatím není sdílnější. "Nebudeme k tomu nic sdělovat. V této fázi by jakékoli vyjádření a komentář byly na hranici zákonnosti," uvedla mluvčí zastupitelství Jana Válová.

Teryngelův mobilní telefon zvedá jeho manželka, která se k věci nechce vyjadřovat.

. KDO JE JIŘÍ TERYNGEL

Jiří Teryngel se za minulého režimu angažoval v KSČ a byl členem Lidových milicí. Po roce 1989 zastupoval například bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka.

Teryngel zastupoval i šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra.

V roce 1998 podala jeho kancelář za ČSSD trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s takzvanou bamberskou aférou. Později Teryngel za Úřad vlády podal trestní oznámení na redaktory Mladé fronty DNES v kauze Olovo, která měla zdiskreditovat tehdejší předsedkyni pražské ČSSD Petru Buzkovou.

Teryngel byl také v roce 2001 vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory, podle které jednal neeticky, když ve věci sporného pronájmu Českého domu v Moskvě zastupoval obě strany - stát i nájemce. Soud později rozhodnutí komory zrušil. - více o zrušení rozhodnutí komory čtěte zde

Zdroj: ČTK

, ,

Video