Barbora Škrlová s právníkem Novákem u soudu

Barbora Škrlová s právníkem Novákem u soudu | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Advokát Škrlové si opět stěžuje na její vazbu

  • 8
Další stížnost proti uvalení vazby na Barboru Škrlovou, zapletenou do kuřimské kauzy týraných dětí, podal její obhájce Richard Novák. Podle něj je vazba od počátku nezákonná.

"Soud při uvalení vazby vycházel z toho, že klientka se vyhýbala trestnímu stíhání, to ale není pravda. O tom, že je stíhaná, se dozvěděla, až když se dobrovolně vrátila z Norska a chtěla v kauze svědčit," tvrdí od počátku Novák. Jeho stížnosti soud ale dosud zamítal.

Třiatřicetiletá Barbora Škrlová, která se loni v květnu po odhalení týrání malého Ondřeje a jeho bratra Jakuba vydávala v brněnském Klokánku za třináctiletou Aničku, dívku bez identity, je ve vazbě už od letošního ledna. Soudce ji tam poslal kvůli obvinění z porušování práv Klokánku hned po jejím návratu z Norska, kde se vydávala za malého Adama.

Minulý pátek soudce městského soudu Jaroslav Chochola Škrlovou všech obvinění i hrozby dvouletého vězení zprostil a z vazby ji propustil.

Policisté Škrlové sice sundali pouta i vězeňskou pásku, rovnou ze soudní síně ji ale předvedli před soudce krajského soudu, který ji znovu poslal do vazby. Tentokrát kvůli obvinění, že se Škrlová podílela na týrání chlapců. - čtěte Za Annu v Klokánku soud netrestal, Škrlová šla z vazby do vazby

"I způsob, jakým byla před soudce v pátek předvedena, je podle nás nezákonný," zlobí se Novák s tím, že podobný postup už dříve kritizoval ve své judikatuře i Ústavní soud.


Video