Zastupitelstvo chce hnát spor o sčítání až k Ústavnímu soudu

Až před Ústavní soud chce zastupitelstvo Jindřichovic pod Smrkem dostat spor o způsob provádění celostátního sčítání obyvatel. Obec totiž v lednu přijala usnesení, které nabádalo občany, aby při sčítání neprozrazovali vše, co po nich budou statistici žádat. S tím nesouhlasil okresní úřad v Liberci, který nařídil usnesení zrušit. To úřad respektoval. Zároveň ale jinřichovičtí radní přijali nařízení ve stejném duchu. "Účinnost nařízení je ve srovnání s usnesením daleko silnější a tvrdší," řekl starosta Petr Pávek.

Jindřichovičtí tvrdí, že by se občané nedobrovolným zodpovězením některých dotazů vzdali práv plynoucích z Ústavy a Listiny základních práv a svobod. Usnesení jim proto radí, na které kolonky ve sčítacích arších zodpovědět a které údaje raději zamlčet.

"Každý má právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a právo na utajení těchto skutečností," zdůraznil starosta. Lidé by podle něj neměli odpovídat na otázky o svém vzdělání, ekonomických aktivitách, zaměstnání, bydlení a majetku.

Pávek tvrdí, že jindřichovičtí nechtějí sčítání sabotovat, ale že jím jde jen o zachování soukromí. Podle něj by bylo řešením dotazníky rozdělit. "Nejprve by se vybrali osobní dotazníky a za několik dní později anonymní majetkové údaje," vysvětlil.

Sčítání lidu se bude provádět podle zákona o sčítání lidu, domů a bytů z roku 1999. Ten mimo jiné stanoví, které údaje o sobě mají poskytnout, které údaje poskytuje majitel domu a které uživatel bytu. Data mají být podle zákona správná a pravdivá. Tomu, kdo svou povinnost nesplní, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.


Video