Skupina vězňů stavěla model ve volném čase. Jejich dozorce jim jí chodil fotit.

Skupina vězňů stavěla model ve volném čase. Jejich dozorce jim jí chodil fotit. | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Za mřížemi postavili model Černé věže

  • 3
Českobudějovičtí vězni se mohou okamžitě přihlásit do soutěže tvořivosti. Ve volném čase vyrobili skoro dvoumetrový model Černé věže postavený v měřítku 1:40. Prohlédnout si ji mohou návštěvníci informačního centra českobudějovické radnice.

"Vůbec jsem netušil, jaké ve mně dřímají vlohy. Byla to zábava a hlavně se mi v hlavě nehonily černé myšlenky," směje se Oldřich, jeden z autorů a bývalý pracovník pražské banky.

Stavbě z lepenky, sádry, hrnčířské hlíny, moduritu a dalších materiálů věnoval každý den tři hodiny volného času, celkem stavba trvala čtyři sta hodin.

Model má přesné detaily. Dokonce jednotlivě odlité napodobeniny kamenných kvádrů ze sádry a funkční hodiny na čtyř stranách. Postavil ho pětičlenný tým pod dohledem vychovatele Vladimíra Horvátha.

"Většinou chtějí odsouzení po práci klid, ale tihle se zabývali ještě stavbou věže. Musel jsem ji ze všech stran fotit, aby měli předlohu," chválí své svěřence Horváth. Stavební četa ho vysílala skoro každý druhý den, aby předlohu studoval.

Podle Horvátha vznikají za mřížemi různé výtvory, ale Černá věž je unikát.

Co dílu říkají samotní autoři?
Z původní pětice zbyli dva. Jednoho přeřadili, další dva propustili. Na svobodě je také "hlavní architekt". Ani se nedočkal finále.

"Nevydržel to a přijel se na hotovou Černou věž do věznice podívat. I s přítelkyní," připomněl Ondřej.

Čtyřiatřicetiletý bankovní úředník bere stavění modelů jako rozptýlení. Zároveň si přeje, aby je nestavěl ve vězení moc dlouho. Čekají ho totiž další soudy.

"Uvažuji o dálkovém studiu vysoké školy. Záleží na tom, kolik času mi tady zbývá a také kolik budu mít na studium peněz," tvrdí vězeň. 

"Jinak chceme s kolegou v modelech pokračovat. Plánujeme pyramidu, sfingu nebo část místní věznice. Černou věž jsme si zvolili jako dominantu Budějovic, nebyla to žádná asociace na vězení pro Dalibora. Třeba uděláme příště i Masné krámy. Musím poděkovat vedení věznice, že nám vyšlo vstříc," dodal Oldřich.

Model Černé věže se po vystavení na magistrátu zase vrátí do kanceláře českobudějovické věznice, kterou už zevnitř poznali i známí lidé.

Například šéf střediska cenných papírů kupónové privatizace Jaroslav Lizner, ředitel komunistické kontrarozvědky Karel Vykypěl nebo bývalý tenista Milan Šrejber. A nechyběl ani Jiří Kajínek, který se tu samozřejmě pokusil o útěk.

model Černé věže vytvořený vězni

,

Video