Ptáček dojde posmrtné slávy. Ilustrační foto.

Ptáček dojde posmrtné slávy. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Vrabec zastřelený kvůli dominu bude vystaven

  • 35
Nezbedný vrabec, který zaplatil životem za to, že málem zmařil pokus o světový rekord, bude vystaven v Muzeu přírody v nizozemském Rotterdamu. Opeřenec vlétl v listopadu oknem do výstavního centra, kde televizní společnost Endemol NV týdny stavěla čtyři miliony dominových kostek.

Ptáček porazil více než 23 tisíc dominových kostek. "Stavitelé" naštěstí vybudovali 750 bezpečnostních bariér. Nebýt jich, mohli by si o novém rekordu nechat jenom zdát.

Chudáka vrabčáka, který způsobil poprask a pak se vyděšeně schoulil v koutě, zastřelili ze vzduchovky. Jenže to neměli dělat - ochránci zvířat okamžitě strhli povyk. Na ptákovu památku byla také vytvořena webová stránka.

Jeho "vrah" dostal pokutu 170 eur (asi 5000 korun) za zastřelení příslušníka chráněného druhu ptactva.

Organizátoři Dne domina 2005 se hájili tvrzením, že vrabec byl zastřelen oprávněně, protože na stavbě domina se celý měsíc podílela více než stovka lidí. Ti se rozhodli překonat vlastní loňský rekord v pádu 3 992 397 dominových kostek.

Letos jich postavili a srazili 4 321 000 a činí si tak nárok na nový rekord. Ten ještě musí stvrdit komise proslulé "guinnessovky".

Poté, co vrabčák "natáhl brka" a z jeho smrti se stala kriminální kauza, bylo jeho tělíčko uloženo do úředního chladícího boxu. V příštím roce bude v expozici vrabců vystaveno na víku krabice domina.

,

Video