Volební taxíky k referendu nejezdí

Mikulovice - Nechat se zdarma přivézt taxíkem k volbám? Takový komfort měli ještě při listopadových komunálních volbách obyvatelé osady Kolnovice, místní části Mikulovic na Jesenicku. Teď se ale vše vrací do starých kolejí. Na referedum o vstupu do Evropské unie se zdejší lidé musejí dopravit do Mikulovic sami.

Taxíky už obec neplatí. Přitom to mají lidé k volební místnosti pět kilometrů a doprava je svízelná. Starší lidé, kteří nevlastní auto, nemají třeba v sobotu vůbec šanci, že přijede autobus. V pátek se dostanou do obce v patnáct hodin, zpátky už ale ne.

"Opadl zájem, takže nemělo význam dál s taxíky pokračovat," uvedl starosta Mikulovic Ivan Dost z US-DEU. Obec platila taxíky poprvé při krajských a senátních volbách na podzim roku 2000.
 
Potom jezdily ještě při volbách do sněmovny apři loňských komunálních volbách. Taxíky měly dokonce svůj jízdní řád, aby lidé nikde příliš dlouho nečekali.

Přijede komise s urnou
"Odezva byla při posledních volbách minimální," podotkl Dost. Radnice bude problém řešit jinak, tradičně. "Kdo ohlásí, že se nemůže dostat do volební místnosti, za tím přijedou členové komise obecním autem s volební urnou. Určitě to přijde levněji," soudí Dost.

Lidé jsou z rozhodnutí zastupitelů na rozpacích. "To se mi nelíbí. Nás se to ale naštěstí netýká, protože máme své auto. Radnice měla udělat anketu," řekla Jarmila Fukalová z Kolnovic.

Jako unáhlené vidí rozhodnutí zrušit taxíky bývalý starosta Ivan Král z ODS, který obec v době zavádění volebních taxíků vedl.

"Důvod zavedení taxíků byl jasný. Vyjít vstříc starším lidem, kteří se také rádi dostanou do obce. Přeprava taxíkem mohla zůstat jako varianta. Kdyby se ozvalo několik lidí, tak by šéf volební komise taxík objednal. Není to tak drahé, aby to obecní kasa neunesla," míní Král.

V Mikulovicích jezdil před deseti lety "volební" autobus, který měl rovněž přesně stanovený jízdní řád.


Video