Nejmenší had na světě dostal jméno Leptotyphlops carlae.

Nejmenší had na světě dostal jméno Leptotyphlops carlae. | foto: Reuters

Vědci objevili nejmenšího hada, je tenký jako špageta

  • 7
Hada, který působí spíše jako vzdálený příbuzný žížaly, objevil americký biolog Blair Hedges na karibském ostrově Barbados. Druh pojmenovaný Leptotyphlops carlae je dlouhý asi deset centimetrů a tenký jako špageta.

Podle vědce z univerzity v americké Pensylvánii je nově objevený had menší než kterýkoliv jiný z 3 100 známých druhů hadů. Živí se termity a jejich larvami a není jedovatý. Má šedohnědou barvu se dvěma žlutými pruhy. O jeho dalším chování včetně doby hlavní denní aktivity ale vědci mnoho nevědí.

Nový druh je asi o pět milimetrů kratší než ostatní známé druhy malých hadů z ostrova Martinik. "U takto malých druhů rozhoduje každý milimetr," řekl Hedges. Had klade jediné štíhlé vejce, které zabírá většinu těla matky.

Živočichové extrémních velikostí, ať už nejmenší či největší, se často nacházejí právě na ostrovech. V izolovaných oblastech se totiž prostředí nemění tak rychle jako na kontinentech a živočišným druhům tam také nehrozí taková biologická konkurence, uvedla ČTK.

Největším hadem světa je krajta mřížkovaná, která dorůstá až do délky deseti metrů a žije v jihovýchodní Asii. Nejstarší známé hadí zkameněliny mají stáří až 100 milionů let.

,

Video