V zoo Lešná u Zlína se narodil lachtan

- Zdravé mládě porodila před zraky návštěvníků samice lachtana hřívnatého v zoo Lešná u Zlína. Událost lidé zaregistrovali před týdnem během dopoledne, když čekali na oblíbené krmení stáda, řekl mluvčí zoo Tom Divilek.
Mládě se zatím pohybuje jen po souši, poněvadž plavat se musí naučit, ale ošetřovatelům se zatím nepodařilo zjistit pohlaví přírůstku, protože matka ho stále úzkostlivě střeží.
Při narození měří lachtan 75 až 80 centimetrů a váží 11 až 15 kilogramů. Matka mládě krmí mateřským mlékem šest až deset měsíců. Zhruba za čtyři týdny se hmotnost mláděte zdvojnásobí.
V Lešné lachtany chovají od roku 1988. Volně žijí tato zvířata na pobřeží Jižní Ameriky. Dospělým samcům vyrůstá na krku hříva, umocňující jejich mohutnost. Ti největší měří až tři metry a mohou vážit až 300 kilogramů.
V minulém roce chovalo lachtany osmnáct světových zahrad. Pouze v šesti místech se narodila mláďata, z nich však polovina uhynula. V zajetí se lachtani rozmnožují ojediněle a úspěšnost odchovu je nízká, činí zhruba 25 až 50 procent, podtrhl Divilek.

Lachtaní mládě v bazénu.


Video