Žateckým trvala příprava rekordního osení patnáct dnů

Žateckým trvala příprava rekordního osení patnáct dnů | foto: Martin AdamecMF DNES

V Žatci vypěstovali rekordní velikonoční osení

  • 6
Největší osení v České republice i na světě má průměr 354 centimetrů. Jeden ze symbolů Velikonoc, plochu s mladou trávou, na kterou se pokládají kraslice, vytvořili chovatelé ze Žatce. Podle zástupce agentury Dobrý den databáze rekordů ve světě zatím nic podobného neobsahují.

Vytvořit tak velké osení trvalo žateckým chovatelům 15 dnů. Na osm plat vysadili dva kbelíky naklíčeného sladovnického ječmene. Aby správně vyrostl, celou dobu jej zalévali, případně stínili, když příliš svítilo slunce.

Krom kraslic jej ozdobili i různými figurkami. Některé vyrobili, jiné koupili. Na samotné osení i okolní ozdobenou plochu o rozměru 24,3 metru čtverečního použili 353 ozdob. Podle předsedy žateckých chovatelů Pavla Jursíka chtějí tímto rekordem do jejich organizace přilákat děti a mladé lidi.

Komisař agentury Dobrý den Josef Vaněk připomněl, že v české databázi je několik desítek rekordů, které souvisí s Velikonocemi. Je to například největší a nejmenší velikonoční vajíčko, různé druhy kraslic či pomlázek. Mezi nimi jsou pomlázky vyrobené z vlasů nebo párků.

Mnohé z rekordů jsou podle něj ryze české. Například přeložit slovo pomlázka do angličtiny je podle Vaňka neobyčejně obtížné, protože nic takového jinde než v Česku neexistuje.

,

Video