Demonstrace v Iráku

Demonstrace v Iráku - V Bagdádu se sešly desítky tisíc Iráčanů a protestují proti Američanům. Shromáždily se na náměstí, kde přesně před dvěma lety vojáci před kamerami zbořili sochu Saddáma Husajna, 9. dubna 2005. | foto: Reuters

V den výročí protestoval Bagdád proti USA

  • 206
V Bagdádu se sešly desítky tisíc Iráčanů a protestují proti Američanům. Shromáždily se na náměstí, kde přesně před dvěma lety vojáci před kamerami zbořili sochu Saddáma Husajna. Dav demonstrantů skanduje: "Ne Americe. Ne okupaci!"

Někteří demonstranti vztyčili velikou fotografii iráckého vězně s látkovým pytlem přetaženým přes hlavu a s rukama spoutanýma drátem. Tento snímek oběhl loni celý svět v době, kdy propukl skandál kolem týrání vězňů ve věznici Abú Ghrajb americkými vojáky.

Velkou většinu demonstrantů tvoří stoupenci radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Zaplnili nejen náměstí, ale i přilehlé ulice. Mávají iráckými vlajkami a pálí podobizny amerického prezidenta George Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira.

Na demonstraci přinesli také rakev s ostatky blízkého Sadrova spolupracovníka, který byl v pátek pozdě večer v Bagdádu zabit při útoku na svůj automobil. Dva jeho spolujezdci byli zraněni.

Protestní akce se konají i v jiných iráckých městech. Jejich účastníci požadují, aby USA stanovily harmonogram odchodu svých vojáků ze země.

Irák hlásí další pumový útok, další mrtvé
Z Iráku přicházejí kromě toho i zprávy o dalším násilí.

Patnáct iráckých vojáků bylo zabito a neupřesněný počet dalších utrpěl zranění při ranním pumovém útoku ve městě Latífíja jižně od Bagdádu.

Nálož vybuchla kolem 07:30 místního času (05:30 SELČ) v okamžiku, kdy místem projížděl konvoj iráckých armádních vozidel, upřesnilo ministerstvo.

Terčem dalšího útoku se stal konvoj kamionů ministerstva obchodu na hlavní silnici spojující město Kút s Bagdádem. Zabiti byli dva řidiči, dalších pět utrpělo zranění. Čtyřem vozidlům se podařilo při útoku neznámých pachatelů uniknout, zbývající kamiony však zmizely beze stopy, uvedl podle agentury AFP zdroj z ministerstva vnitra.

,

Video