V Bajkalském jezeře uhynuli tuleni

- Desítky mrtvých unikátních sladkovodních tuleňů byly objeveny na břehu ruského jezera Bajkal. Příčina jejich úhynu je nejasná, informovala dnes agentura Interfax. Těla 36 tuleňů byla vyplavena na břeh nedaleko vesnice Utulik ve východosibiřské Irkutské oblasti a dalších 42 u města Bajkalsk.
Místní odborníci se domnívají, že na vině jsou buď pytláci nebo epidemie. Odebrali proto vzorky vody a tkání z těl mrtvých zvířat, zatím však nedospěli k žádnému závěru.
Sibiřské jezero Bajkal obsahuje největší množství sladké vody na světě - přibližně 20 procent světových zásob. Je domovem téměř 1000 druhů vzácné fauny, včetně sladkovodních tuleňů, kterou nelze nalézt nikde jinde ve světě.
Masový úhyn bajkalských tuleňů byl zaznamenán již třikrát - ve 30. letech, v roce 1988 a v roce 1997.
V prvních dvou případech byla na vině infekční choroba. Úhyn z roku 1997 zavinil podle ochránců životního prostředí toxický chemický odpad z místní stoupy.
Jak Irkutsk, tak Bajkalsk, kde byli mrtví tuleni letos nalezeni, leží na jižním břehu jezera; jde o stejnou oblast, kde byly uhynulá zvířata vyplavena na břeh v roce 1997.

Video