Uspěje vaše manželství?

  • 1
Čísla a grafy pronikly už i do tak nematematické oblasti, jakou jsou mezilidské vztahy. Vědec John M. Gottman tvrdí, že dovede vypočítat, které manželství uspěje a které směřuje ke zkáze. Výzkum trval dvacet let a zahrnoval více než šest set manželských párů.

Tým vědců studoval videonahrávky, na nichž byly zachyceny rozhovory manželů s psychology, a zkoumal, jak se životní partneři k sobě chovají. Nezáleží jen na tom, co si říkají, ale i jakým způsobem.

Zohledněn je také výraz tváře a řeč těla. Vzteklé a nepřátelské reakce byly ohodnoceny minusy, zatímco humorné a laskavé vyprávění o partnerech dostalo kladná znamínka.

Všechny hodnoty jsou zakresleny do jednoduchého grafu. Manželství, jehož křivka se noří do záporných čísel, brzy zkrachuje. Podle strmosti jejího klesání lze i podle Gottmana určit, za kolik let dojde k rozvodu.

Samozřejmě, grafické zobrazení může párům pomoci, aby našly slabiny ve svých vztazích a v budoucnu se jich vystříhaly.

Jaký je recept na úspěšný svazek?
Studie současně potvrdila staré přísloví, že vrána k vráně sedá. Vědec John Gottmann totiž za rozhodující pro úspěch manželství považuje to, zda si manželé povahově odpovídají.

Existují tři druhy svazků, které mají největší naději na úspěch. Ideální verzí je vztah dvou partnerů, kteří o všech problémech otevřeně a bez emocí hovoří, jsou schopni vyslechnout jeden druhého a respektovat své názory. Prudké hádky nejsou na pořadu dne.

Druhý typ je značně rozdílný. Partneři se mezi sebou hádají vášnivě a více než často. Přesto jejich manželství prudké spory s největší pravděpodobností přečká. Pravým opakem je svazek dvou lidí, kteří se každé ostřejší výměně názorů snaží za jakoukoliv cenu vyhnout. Jejich manželství je sice odtažité a bez emocí, ale vydrží.

Krize však nastane, jestliže na sebe narazí dvě osoby odlišných emocionálních vlastností. Pak je podle Gottmana pád manželství téměř nevyhnutelný.


Video