Srbská důchodkyně není těhotná, zjistili lékaři

  • 14
Lékaři vyvedli z omylu 67letou srbskou ženu, která médiím v minulých dnech řekla, že porodí v červenci své první dítě. Když doktoři Zlatiju Jovičovou z jihu země prohlédli, konstatovali, že navzdory zvětšenému břichu a dalším symptomům charakteristickým pro těhotenství dítě nečeká.

"Situace je jasná, není těhotná," řekl doktor Dragan Todorovič, který zklamanou ženu prohlédl.

"Je to falešné těhotenství, které se u starších žen může vzácně objevit. Příznaky těhotenství byly pravděpodobně způsobeny jejím velkým přáním mít dítě," dodal na vysvětlenou.

Sdělovacím prostředkům se paní Jovičovou nepodařilo sehnat. Lékař řekl, že byla šokována, když se od lékařů dozvěděla pravdu. "Skoro půl hodiny jen mlčela. Když potom promluvila, viděl jsem, že stěží přemáhala silné emoce," řekl Todorovič.

Zlatija a její o čtrnáct mladší manžel Miodrag doufali, že budou mít syna. Jejich cesta životem nebyla jednoduchá. Vzali se poprvé před třiceti lety, ale potom se rozvedli. Miodrag se znovu dvakrát oženil a má dceru. Zlatija zůstala svobodná a teprve před devíti lety se znovu provdala za Miodraga.

Kdyby se těhotenství Zlatiji potvrdilo a porodila by dítě, byla by zřejmě nejstarší rodičkou na světě. Nyní tento primát drží 67letá žena ze sousedního Rumunska, která v lednu po umělém oplodnění císařským řezem porodila zdravou holčičku.

Příchod jejího dítěte na svět vyvolal celosvětové polemiky o etice takto pozdního těhotenství. - více zde

Sedmašedesátiletá Zlatija Jovičová z jižního Srbska se pravděpodobně stane nejstarší matkou na světě. (3. května 2005)


Video