Podobné faux-pas se Kanaďanovi stalo už se čtyřmi předchozími přítelkyněmi. Ilustrační foto.

Podobné faux-pas se Kanaďanovi stalo už se čtyřmi předchozími přítelkyněmi. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Soud zprostil náměsíčného obvinění ze znásilnění

  • 93
Pokusil se o znásilnění, aniž by o tom věděl. Tak rozhodl kanadský soud v případu třiatřicetiletého muže z Toronta, který se pokusil znásilnit svou známou. Tribunál ho osvobodil, protože došel k závěru, že trpí zvláštním druhem náměsíčnosti a nevěděl o tom, co dělá.

Dotyčný muž se seznámil s žalobkyní v červenci při jedné oslavě. Oba toho hodně vypili a usnuli vedle sebe na gauči. Mladá žena se později probudila tím, že zjistila, že muž ji znásilňuje; okamžitě jej ze sebe odstrčila.

Muž u soudu vypověděl, že tímto odstrčením se probudil i on. V ten moment prý ale ještě netušil, že měl se ženou pohlavní styk, jen se divil, proč je svlečený.

Lékař-specialista na spánek u soudu dosvědčil, že muž trpí zvláštní formou náměsíčnosti, která je iniciována alkoholem, nedostatkem spánku a genetickými faktory. Muž již dříve zažil podobné příhody se čtyřmi přítelkyněmi.

Osvobozující rozhodnutí soudu vyvolalo rozhořčení ženských organizací. "Je to neuvěřitelné. Jde o další případ, kdy soud nebere stížnosti žen vážně a jen rozšiřuje seznam výmluv, kterými se muži mohou vykroutit z odpovědnosti za své sexuální útoky," prohlásila Suzanne Jayová z organizace bojující proti mužskému sexuálnímu násilí.

,

Video