Slonice Jumbo (vlevo).

Slonice Jumbo (vlevo). | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Slonici v ostravské zoo šlo o život

  • 4
Soužití čtyř slonic indických v ostravské zoo dostalo vážnou trhlinu. Šestatřicetileté Jumbo, která žije v Ostravě od roku 2004, šlo o život. Po strkanici s novou samicí, dovezenou na jaře z Irska, skončila v příkopu a nedokázala se dostat ven. Návštěvníci tak byli svědky dlouhé záchranné akce.

"V sobotu kolem deváté hodiny ráno, když byly všechny slonice vypuštěny do společného výběhu, došlo k šarvátce mezi Jumbo a vůdčí samicí Johti. Jednačtyřicetiletá slonice, jejíž vůdčí roli odmítá Jumbo respektovat, ji žduchla. Mladší samice spadla na bok do příkopu," líčí mluvčí zahrady Stanislav Derlich.

Příkop je podle něj mělký, jenže po vydatných pátečních lijácích byl tak rozbahněný a kluzký, že samice se nedokázala postavit. Ošetřovatelé zavolali na pomoc jeřáb.

Protože však měli strach, aby se slonice do jeho příjezdu vlastní vahou neudusila, snažili se dostat živý třítunový kolos na nohy vlastními silami. Podařilo se jim to pomocí klád a lan asi po třech hodinách.

"Zdá se, že Jumbo naštěstí kromě odřenin neutrpěla žádná vážná zranění. Zatím ale nové a původní slonice nepouštíme ven společně. O dalším postupu rozhodne zoolog," dodal Derlich.

Slonice se mají stát základem chovného stáda, ke kterému zoo hledá vhodného samce.


Video