Saddámovu skrýš zakryl beton

  • 56
Americká armáda schovala úkryt Saddáma Husajna pod beton. Obavy Pentagonu, aby ve vesnici Daúr nevzniklo "nevhodné" poutní místo, vyřešila masivní deska. Přikryla "pavoučí díru", k níž se sjížděli lovci suvenýrů i stoupenci svrženého diktátora.

"Jedná se o dočasné opatření, které má dát čas pro rozhodnutí o konečné podobě tohoto místa," sdělil čtvrté pěší divize Robert Cargie.

Na podzemní úkryt ženisté položili už 4. února sto třicet šest kilogramů těžkou a betonovou desku.

"Místo bude přikryto tak, že by dalo velkou práci ho odkrýt," sdělila už dříve mluvčí americké armády Josslyn Aberleová.

Velení čtvrté pěší divize přitom původně požádalo o povolení díru zasypat a zbourat přilehlou chatrč, kde zřejmě Saddám jedl a přespával.

"Chceme zabránit tomu, aby se z místa stala turistická atrakce. Nejlepší bude zničit to tu," prohlásil mluvčí Robert Cargie. Na 600 vojáků této jednotky dopadlo Saddáma v prosincové operaci Rudý úsvit.

Exprezidenta našli v podzemní díře, hluboké asi dva metry, ve které byl dostatek místa pro dospělého člověka. Jediné zařízení představovalo světlo a větrák.

Poblíž díry stojí hliněná chatrč se dvěma místnostmi. Jedna sloužila asi jako ložnice, druhá jako kuchyně. Na posteli zůstaly rozházené šaty, v lednici limonáda, párky a čokoládové bonbóny. Místo zřejmě někdo narychlo opustil.

Od 13. prosince vojáci drží na odlehlé farmě jižně od Tikrítu nepřetržité hlídky, aby zabránili rabování. Pomáhají jim i příslušníci irácké civilní obrany.


Video