Průzkum: ODS je favoritem voleb

  • 120
Jeden z posledních předvolebních průzkumů potvrdil, že favoritem voleb do Evropského parlamentu je ODS. TNS Factum předpokládá, že by mohla získat téměř 28 procent hlasů. To by stačilo na devět křesel v Bruselu. Dvaadvacet stran podle průzkumu nezíská více než procento hlasů.

VOLEBNÍ SPECIÁL
VIRTUÁLNÍ VOLBY

Druhé KSČM s 18,4 procenty a třetí ČSSD s 16 procenty hlasů průzkum předpovídá po pěti mandátech z celkových čtyřiadvaceti vyhrazených v europarlamentu zástupcům ČR.

Další strany, které by se podle volební prognózy dostaly do Evropského parlamentu, jsou lidovci v čele se Zuzanou Roithovou a koalice Sdružení nezávislých a Evropských demokratů Josefa Zielence. Obě mají šanci na dvě křesla.

Volební preference se od předchozího průzkumu nijak dramaticky nezměnily. "Poněkud se snížilo suverénní vedení ODS. Lidovci si upevnili svou pozici a vyrovnali náskok koalice SNK a ED," komentují výsledky šetření analytici TNS Factum.

Nezávislí Vladimíra Železného jsou podle prognózy přesně na úrovni pěti procent. Další politické subjekty se k pětiprocentní hranici potřebné pro zvolení ani neblíží.

Strana zelených s lídrem Jakubem Patočkou by mohla získat kolem dvou a půl procenta, Koruna Česká, Republikáni Miroslava Sládka a Strana zdravého rozumu Petra Hanniga mezi jedním a dvěma procenty hlasů.

Výzkum ukázal, že zbývajícím dvaadvaceti stranám nechce dát hlas víc než jedno procento voličů. Právě tolik respondentů se vyznalo z přízně k Unii liberálních demokratů, s níž jdou do voleb US-DEU, ODA, Cesta změny a LiRa.

Z výzkumu vyplývá, že voleb do europarlamentu by se zúčastnilo asi 50 % voličů. Pevně rozhodnutý odevzdat svůj hlas je ovšem pouze jeden člověk z pěti. Účast by proto mohla být nižší, než v případě voleb do Poslanecké sněmovny.

"Část nerozhodnutých již přiznává, že k volbám pravděpodobně nepůjde," dodávají autoři průzkumu TNS Factum.

Volební prognóza společnosti TNS Factum, která se koncem května dotazovala 979 voličů. (3. června 2004)


Video