Policisté v Plzni dnes našli přepravku laboratorních potkanů.

Policisté v Plzni dnes našli přepravku laboratorních potkanů. | foto: Karel Makoň, Záchranná stanice živočichů

Přepravka plná bílých potkanů ležela na ulici v Plzni

  • 4
Zvláštní případ řešili plzeňští policisté. Nedaleko bývalých kasáren v Plzni na Slovanech našli přepravku plnou bílých laboratorních potkanů. Protože se jedná o nalezenou věc, musí se město o potkany postarat. Žádné speciální zařízení pro ně ale nemá, tak skončili v Záchranné stanici živočichů.

Stanice se potkanů ujala i přesto, že se zabývá výhradně volně žijícími druhy zvířat. "Městská policie, která nám nález hlásila, byla bezradná," vysvětlil vedoucí stanice Karel Makoň.

Podle platné legislativy totiž policisté potkany musí předat na oddělení ztrát a nálezů a tam by je měli, pokud se o ně nepřihlásí původní majitel, půl roku opatrovat stejně jako ostatní nalezené předměty.

"My je půl roku opatrovávat rozhodně nebudeme. Pokud se o ně někdo nepřihlásí do konce tohoto týdne, tak si na nich pochutná výr a nebo naši další dravci," sdělil Karel Makoň.

Podle něj splňuje přepravka veterinární předpisy a zřejmě ji tedy někdo ztratil. "Ten, kdo potkany ztratil, je bude pravděpodobně hledat," je přesvědčený Makoň.

Majitel potkanů si je může vyzvednout po telefonické domluvě.


Témata: Plzeň, Zajímavosti

Video