Powell: Iráčané si mohou vládnout za rok

  • 3
Z Bílého domu poprvé vypadl možný termín předání moci Iráčanům. Mohlo by se tak stát v lhůtě o něco delší než jeden rok, řekl v OSN ministr zahraničí Colin Powell. Zemí dál zmítají útoky proti koaličním jednotkám. Terčem se stal i hotel v Bagdádu, kde sídlí štáb amerických sil a civilní správa.

"Můžeme potvrdit, že na hotel Rašíd nebo na jeho okolí byl zhruba kolem půl páté ráno SELČ podniknut útok," řekl mluvčí velení amerických jednotek v Iráku.

Jeden obyvatel Bagdádu podle agentury AP viděl nedaleko svého domu raketomet a tvrdí, že slyšel tři exploze. Podle armády někdo na hotel vypálil raketové granáty.

Nikdo nebyl zraněn, ovšem hotel byl mírně poškozen. V postiženém sektoru se ihned zpřísnila bezpečnostní opatření. Celé okolí bylo uzavřeno a nesmějí v něm parkovat žádná auta.

Hotel stojí v přísně střežené oblasti nedaleko Kongresového střediska, kde je také tiskový úřad amerických jednotek. Toto středisko bylo terčem granátového útoku již v červenci.

Předání moci za rok
Americký ministr zahraničí Colin Powell v noci v Radě bezpečnosti OSN poprvé nadhodil přibližný časový plán předání moci v Iráku místní vládě. Zároveň však zdůraznil, že nejde o žádný striktní časový limit.

Powell uvedl, že do šesti měsíců by irácká vládní rada měla vypracovat novou ústavu a zhruba za dalších šest měsíců připravit všeobecné volby, po nichž by mohlo dojít k postupnému předávání moci.

Návrh je považován za snahu vyhovět výzvám Francie, Německa, Ruska a dalších členů Rady bezpečnosti ke stanovení časového plánu převádění moci v Iráku na místní orgány.

Zatímco Francie a Německo volají po co nejrychlejším transferu moci a jejich zástupci v OSN odmítli okamžitě americký návrh komentovat, Británie a Španělsko jej již označily za pozitivní krok.

Boj o novou rezoluci
Spojené státy se snaží prosadit v RB OSN novou rezoluci k situaci v Iráku, v níž jsou ostatní země vyzývány k poskytnutí finanční i vojenské pomoci při stabilizaci v zemi.

Většina zemí však zatím reaguje velmi zdrženlivě a poukazuje na potřebu přesnější a co nejkratší časové perspektivy převodu moci.

Prezident USA George Bush ve svém projevu ve Valném shromáždění OSN v úterý zdůraznil, že proces předávání moci v Iráku nesmí být uspěchán a že spojenci zůstanou v zemi tak dlouho, jak bude nutné pro vytvoření reprezentativní demokratické vlády v Bagdádu.

,

Video