Ponožky a mobil, radí anarchisté

  • 137
Policisté se učí, jak zasahovat proti demonstrantům. Ti si naopak radí, jak a v čem nejlépe protestovat, jak být nenápadný a v teple. "Pokud se chystáte podpořit demonstrace proti NATO a kapitalismu a nemáte přitom s pouličními akcemi většího rozsahu příliš zkušeností, připravili jsme pro vás několik základních rad a triků, jak minimalizovat riziko zatčení a zranění," píše se na stránkách Československé anarchistické federace (ČSAF).

Jak vyzrát na policii
Anarchisté upozorňují, že policisté většinou zatýkají před nebo až po samotných demonstracích.

"Roztroušené skupinky demonstrantů či jednotlivci jsou pro policii snadným terčem. Pokud možno, odcházejte ve větších skupinkách," radí anarchisté.

Demonstranti by podle nich na sebe neměli poutat pozornost výstředním oblečením, nášivkami, odznaky či cvoky.

Jak vyzrát na počasí
Pro demonstrace při summitu NATO doporučují anarchisté nepromokavé oblečení.

"Při listopadových teplotách není šance, byste v případě promoknutí (ať už od deště, nebo od vodního děla) vydrželi nadále na ulici. Z téhož důvodu je dobrým nápadem mít s sebou několik párů suchých a tlustých rezervních ponožek (nejlépe uložených v igelitovém pytlíku)," doporučují.

Demonstrant by se měl podle stránek ČSAF obléci se zřetelem na listopadové počasí, tedy teple.

"Jedním ze zajímavých tipů je výzva, aby si účastníci demonstrací přinesli deštníky. Mohou být lehce použity jako ochrana před zvídavými policejními i jinými kamerami a navíc - může přece pršet :-)".

Jak vyzrát na počasí i policisty
Anarchisté na svých stránkách chválí především jeden kus oblečení - čepici s kšiltem. "Znemožňuje snímání vašeho obličeje z vrtulníku a z mnoha pouličních kamer. V zimě se dá obléci i pod kulich," vyzdvihují další přednost kšiltovky.

Aktivisté by podle internetových stránek neměli demonstrovat v náušnicích a s piercingem. "Pokud máte vadu zraku, rozhodně si na demonstraci neberte kontaktní čočky! Při zasažení pepřovým sprejem hrozí poškození zraku!" upozorňují dále.

"Před demonstrací nepoužívejte make-up ani pleťový krém. Může se na ně vázat slzný plyn, při oplachování obličeje by se mohl dostat do očí," tvrdí stránky.

Anarchisté by s sebou neměli brát seznamy svých přátel. Zato by měli mít mobilní telefon. A ne ledajaký. "Pokud máte tu možnost, zašifrujte paměť mobilního telefonu, nebo si alespoň určitě nastavte PIN kód," radí stránky.


Video