Barbara E. (vpravo) prohrála i svůj druhý soud kvůli výpovědi. | foto: Profimedia.cz

Pokladní ukradla 1,30 euro a po třiceti letech přišla o práci

  • 284
Zpronevěřené účtenky za vrácené lahve v hodnotě 1,30 euro připravily o práci německou prodavačku. Za prohřešek z loňského ledna si musela hned v práci vyklidit skřínku. Ztratila totiž důvěru svých šéfů. Soud navíc minulý týden potvrdil, že její přečin je neomluvitelný a že vyhazov byl oprávněný, informoval deník Die Welt.

Padesátileté Barbaře E. z berlínského Hohenschönhausenu se staly osudným dva kupony za vrácené lahve v hodnotě 48 a 82 centů, které si neoprávněně přivlastnila. Pro jejího zaměstnavatele, obchodní řetězec Kaiser's, to byl jednoznačný důvod k hodinové výpovědi.

Pokladní to přišlo absurdní, o svoji práci navíc nechtěla přijít, proto svého zaměstnavatele zažalovala. Po třiceti letech působení v této společnosti přišla o veškerý příjem a musela se přestěhovat do menšího bytu.

Soudce však na podzim žalobu zamítl. Odvolával se při tom na podobný případ z roku 1984. Tehdy snědla prodavačka v bufetu německého obchodního domu bez dovolení zákusek a okamžitě přišla o práci, protože jí společnost už dále nemohla věřit.

Napodruhé si pokladní věřila

Prodavačka Barbara E. se proti prvnímu rozsudku odvolala a minulý týden stanula před soudem znovu. Po druhém zamítavém rozhodnutí neskrývala smutek. V slzách se přiznala, že byla přesvědčená o svém úspěchu: "Vážně jsem měla pocit, že se proces vyvíjí v můj prospěch."

Žena se soud pokoušela přesvědčit o své nevině. "Je pravda, že jsem si v té době nechala u jedné kolegyně proplatit dva kupony," vypověděla. Zdůraznila ale, že účtenky byly její vlastní.

Barbara E. (vpravo) prohrála i svůj druhý soud kvůli výpovědi.

Vyšetřování však ukázalo něco jiného. Čin pokladní totiž sledovala vedoucí prodejny, která si později přišla kupony zkontrolovat. Zjistila při tom, že účtenky ztratil jeden ze zákazníků už deset dní před událostí.

Důležitá není výše částky, zdůvodnila soudkyně Daniela Reberová rozsudek. Dodala, že Barbara E., nazývaná svými kolegy Emmely, už nadobro ztratila důvěru svých šéfů. "Při výslechu neustále udávala nepravdivé informace a měnila svá prohlášení," dodala soudkyně Reberová.

Asociální a barbarské, říká politik

Rozsudek pobouřil a zklamal nejen samotnou Barbaru E., ale například i místopředsedu německého parlamentu Wolfganga Thierse z SPD. Rozhodnutí nazval asociálním a barbarským. "Soud mohl rozhodnout jinak," uvedl Thierse.

Prodavačka podle něj přišla o práci kvůli naprosté prkotině. Thierse zdůraznil, že žena pro podnik pracovala velmi dlouho a bez jediného problému. Takový rozsudek podle něj může narušit důvěru lidí v demokracii.


Video