Nezávislí bodují. A hádají se

  • 58
Objevil se nový recept, jak uspět v politice: známá tvář ve spojení s kouzelným slovem "nezávislí". Ukazují to poslední předvolební průzkumy - Sdružení nezávislých kandidátů i konkurenční hnutí Nezávislí v nich předstihly i zavedené politické strany.

Úspěch si už dobře uvědomují a začínají mezi sebou bojovat, kterému z nich přitažlivá značka "více patří".

Hnutí si v eurovolbách postavilo do čela bývalého šéfa TV Nova Vladimíra Železného a sdružení zase exministra zahraničí Josefa Zieleniece. Průzkumy jim v evropských volbách dohromady dávají 10 až 15 procent hlasů.

Seskupení kolem Vladimíra Železného má v preferencích zhruba 9 procent, sdružení se Zieleniecem v čele kolem pěti procent. Obě skupiny se navzájem obviňují, kdo na kom parazituje, a snaží se přetahovat lidi.

"Sebrali nám značku, jsme tu o čtyři roky déle," stěžuje si na protivníky předseda hnutí Nezávislí František Zwyrtek. Obě skupiny, jež se dosud prosazovaly hlavně na komunální úrovni, nyní mají velkou šanci uspět v evropských volbách. "Mohou uspět dokonce i v příštích parlamentních volbách," míní sociolog Jan Herzmann.

Spory mezi Sdružením nezávislých a hnutím Nezávislých o atraktivní značku mají konkrétní podobu: například v Plzeňském kraji uspělo v krajských volbách v roce 2000 šest kandidátů z hnutí Nezávislí.

Jenže krátce poté je všechny přetáhlo konkurenční Sdružení nezávislých kandidátů (SNK). "Jsou to dezertéři," zlobí se předseda hnutí František Zwyrtek. Předseda SNK Igor Petrov to vidí jinak: "Uvědomili si, kdo je skutečně nezávislý," tvrdí.

Ještě vyhrocenější spor spolu vedou v Senátu - SNK si tam založilo vlastní klub s názvem Nezávislí. "Ukradli nám značku, chci si stěžovat u předsedy Senátu Petra Pitharta," upozorňuje Zwyrtek.

Dobrá značka
Hádky o to, kdo má skutečně právo nazývat se "nezávislými", mají jednoduchý důvod. Jde totiž o velmi cennou značku.

"Podpora vychází z rozčarování lidí z výkonu politických stran, slova jako hnutí a nezávislí přitahují," říká sociolog Jan Herzmann. To dobře vědí i další politická uskupení: v seznamu registrovaných stran najdeme pět dalších formací, které si slůvko "nezávislí" vetkly přímo do svého názvu.

"Nezávislé" kandidátky už pravidelně vítězí v komunálních volbách. "Nezávislí" před čtyřmi lety zabodovali i v krajských volbách: "sdružení" má zastupitele ve čtyřech krajích a "hnutí" ve dvou.

Svou sílu si teď chtějí vyzkoušet v evropských volbách - a pak zkusit "dobýt" sněmovnu. A podle politologů nejsou bez šance: "Jsou skutečně černým koněm politiky," tvrdí politolog Tomáš Lebeda.

Naposledy na sebe obě skupiny upozornily, když si jako lídry do evropských voleb vybraly známé tváře. "Fenomén našeho úspěchu jistě souvisí i s únavou ze stále stejných tváří," míní eurolídr Nezávislých Vladimír Železný.

Z jeho tváře, kterou diváci viděli devět let každou sobotu v pořadu Volejte řediteli, zřejmě lidé unaveni nejsou - úspěšně zvedl preference Nezávislých. Jeho konkurent Josef Zielenec však tvrdí, že úspěch nezávislých nesouvisí jen se známými tvářemi: "Chybí tu moderní liberálně konzervativní síla," tvrdí Zieleniec.


Video