Hudbu poslouchám raději doma a v klidu, přiznává Jiří Dědeček.

Hudbu poslouchám raději doma a v klidu, přiznává Jiří Dědeček. | foto: Petr Topič, iDNES.cz

Mám rád všechna malá a špatně dotovaná divadla, říká písničkář Jiří Dědeček

V kině viděl naposledy Karamazovi režiséra Petra Zelenky a odcházel poučen i povznesen. Zásadně se vyhýbá televizi Nova. A v obývacím pokoji mu visí díla, po kterých toužil. Jiří Dědeček, básník, písničkář a předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu.

1. Zkuste odhadnout, kolik knih jste přečetl za svůj dosavadní život. A kolik asi tak knih máte doma? Počítal jste to někdy? A kterou knihu čtete právě teď?
Nevím, už léta si nevedu čtenářský deník. Ale za poslední rok jsem přečetl ze zájmu i z povinnosti zhruba třicet knih, některé pomalu a s úžasem, jiné rychle. Čtenářem jsem už 49 let, takže zbývá jenom násobit. V mé vlastní knihovně je asi dva tisíce svazků. Ale pak je tu ještě knihovna po rodičích, knihovna mé ženy, knihovny na chalupě a v pracovně. V odpověď na vaši otázku aby člověk pořád jen počítal…
 
2. Které výtvarné dílo byste toužil mít ve svém obývacím pokoji? A koupil jste si někdy nějaké? Kdy jste byl naposledy na výstavě? Na které? A proč?
Mám ve svém pokoji ta díla, po kterých jsem toužil. Čas od času si nějaké i koupím, ale protože už doma není místo, musím být opatrný, aby nakonec neskončilo v rodinném depozitáři. Naposledy jsem byl na výstavě Xenie Hoffmeisterové v Mánesu. Ale proč na ty výstavy chodím, to fakt sám nevím.

. Kulturní sedma

Anketa, v níž oslovujeme české osobnosti a ptáme se na jejich kulturní zájmy a priority, bude jednou za několik dní vycházet exkluzivně v Kavárně on-line. Délka odpovědí záleží pouze a jen na oslovených osobnostech. Chcete-li znát odpovědi na Kulturní sedmu od někoho konkrétního, napište nám (idnes@idnes.cz), oslovíme jej. 

3. Máte svoji oblíbenou divadelní scénu? Kolikrát jste byl letos v divadle? A na čem?
Mám rád všechna malá a špatně dotovaná divadla, nejraději Divadlo v Dlouhé. Kolikrát opět nespočítám, ale chodím rád a často, naposledy jsem viděl v Celetné Klaudia a Gertrudu, za chvilku jdu tamtéž na studentské představení.
 
4. Při které hudbě se odvážete? Posloucháte ji raději doma v klidu, nebo na koncertě?
Máte-li na mysli rytmizovanou extázi, neodvážu se při žádné, ať ji poslouchám kdekoli. Mimo vážnou hudbu vše ostatní (lidovou hudbu, písničkáře a jazz) raději poslouchám doma a v klidu.
 
5. Chodíte se do kina hlavně bát, pobavit, nebo snad i poučit, ba povznést? Na čem jste byl v kině naposledy sám od sebe, dobrovolně? A co jste tomu říkal?
Chodím do kina vždy dobrovolně a nikdy nevím, co to přinese – někdy se bojím, jindy se bavím. Někdy se i inspiruju. Naposledy jsem viděl Karamazovi a moc se mi to líbilo. Odcházel jsem poučen a povznesen.
 
6. Kolik hodin týdně strávíte sledováním televize? Na jakou stanici se díváte především? Máte svůj oblíbený pořad?
Mám bohužel na televizi málo času, vždycky se snažím alespoň stihnout zprávy, eventuálně nějaký film. Zásadně se vyhýbám televizi Nova, nejvíc asi sleduju oba programy ČT.

7. Zkuste zcela subjektivně, jen sám za sebe, jmenovat tři až pět nejvýznamnějších uměleckých děl, která v České republice po listopadu 1989 podle vás vznikla.
Zcela subjektivně, kdy kritériem je jenom vliv, jaký na mě díla měla: Deníky Pavla Juráčka, Zelenkova a Slámova filmová tvorba, Rónovy sochy… Ale určitě by toho bylo mnohem víc, kdybych měl na odpověď pár let času. 

, , Kavárna

Video