V červnu holčička podstoupila operaci, při níž jí lékaři oddělili nožičky od pat po třísla. Ilustrační foto

V červnu holčička podstoupila operaci, při níž jí lékaři oddělili nožičky od pat po třísla. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

„Malé mořské víle“ z Peru se půl roku po operaci daří

Peruánské holčičce, známé jako "malá mořská víla", se půl roku po náročné operaci daří dobře. Dítě se narodilo se vzácným syndromem, kvůli kterému mělo srostlé nožičky. Lékaři jí dolní končetiny od sebe chirurgicky oddělili.

Děvčátko trpí syndromem známým jako sirenomelie, který postihuje zhruba jednoho ze šedesáti tisíc lidí. Je jedním ze tří dětí na světě, které s tímto syndromem přežily po narození déle než týden.

V červnu holčička podstoupila operaci, při níž jí lékaři oddělili nožičky od pat po třísla. Ve se středu ji rodina znovu ukázala novinářům. Po půl roce od operace.

Milagros Cerrónová, jejíž křestní jméno ve španělštině znamená "zázrak", se prý chytala za prstíky na nohou a kopala nožkama. Bylo to její první veřejném vystoupení poté, co jí lékaři sundali obvazy.

Na svůj věk je hodně malá, váží jen devět kilogramů a měří 70 centimetrů. Má zdravé srdce a jednu zdravou ledvinu, ale všechno ostatní je zakrslé.

Hlavní chirurg Luis Rubio, který vedl operaci, věří, že holčička bude moci v příštích dvou letech začít chodit, ale nemocniční prostředí se stane jejím domovem až do 13 let věku, neboť potřebuje rekonstrukci močového, zažívacího i pohlavního ústrojí.

Příčinou deformace byla podle něho skutečnost, že jako plod přišla v matčině děloze do kontaktu s insekticidy. Oba rodiče jsou rolníci z oblasti Huancayo v centrálních peruánských Andách.

,

Video