Mají tisíce zastupitelů, láká je Evropa

Černým koněm voleb do Evropského parlamentu může být podle průzkumů veřejného mínění společné uskupení Sdružení nezávislých kandidátů a Evropských demokratů. Například průzkum společnosti SC&C jim minulý týden přisoudil devět procent a šanci hned na tři evropská křesla.

MF DNES představuje strany kandidující do Evropského parlamentu

Do voleb jdou Sdružení nezávislých kandidátů a Evropští demokraté s vylosovaným číslem jedna.

"Pokud naši kandidáti uspějí, budou v Evropském parlamentu prosazovat přesun pravomocí na regiony," řekl předseda Sdružení nezávislých kandidátů a starosta Třince Igor Petrov.

A co dál volební program obsahuje? Zdůrazňují v něm třeba to, že nebudou zneužívat evropskou integraci k tomu, aby rostly daně. Podporují také, aby země EU měly společnou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Na prvních místech kandidátky figurují senátor a exministr zahraničí Josef Zieleniec a bývalá velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková.

Sdružení nezávislých kandidátů má okolo tří a půl tisíce místních zastupitelů a dva senátory - Václavu Domšovou a Josefa Novotného. Evropští demokraté mají patnáct zastupitelů v Praze, kde byl jejich šéf Jan Kasl dříve primátorem za ODS.


Video