Ukřížovaná žába od německého umělce Martina Kippenbergera

Ukřížovaná žába od německého umělce Martina Kippenbergera | foto: http://artmagazine.com

Italský poslanec zahájil hladovku kvůli ukřižované žábě

  • 23
Poslanec ze severoitalského Bolzana zahájil hladovku, kterou protestuje proti tomu, aby v místním muzeu moderního umění byla dál vystavena ukřižovaná žába. Informovala o tom agentura ANSA.

"Provokace pokračuje, žábu totiž jen přemístili, ale neodstranili," řekl Franz Pahl agentuře. Dodal, že hladovku proti vystavenému dílu moderního německého umělce drží již osmý den.

Napětí kolem kontroverzního díla se v Bolzanu táhne už několik měsíců. V květnu předseda regionální vlády Luis Durnwalder vyzval příslušná místa, aby odstranila exponát, který působí v regionu "z 99 procent katolickém" jako provokace.

Vedení muzea sice následně přemístilo žábu z původního místa u vchodu na nové místo až ve třetím patře, ředitelka Corinne Diserensová ale neopomněla prohodit něco o "zneužívání uměleckého díla ve prospěch politiky".

Že nejde o žádný žabomyší spor dokládá i fakt, že o vývoj kolem této sporné záležitosti se čerstvě zajímal i papež Benedikt XVI., který právě dlí v oblasti Bolzana na letní dovolené.


Video