Iráčtí rebelové zabili policejního důstojníka

  • 255
Iráčtí povstalci stupňují tlak, aby narušili první volby po pádu Saddámova režimu. Konat se mají už za tři týdny. V noci zavraždili zástupce šéfa bagdádské policie a jeho syna. Lidé umírali i při sebevražedném útoku na policejní stanici. Nálož v neděli zabila amerického vojáka.

Neznámí ozbrojenci zastřelili policistu Ámira Najífa a jeho syna, když vycházeli ze svého domu v bagdádské čtvrti Daura.

K odpovědnosti se přihlásila skupina jordánského teroristy Abú Músy Zarkávího, kterého nedávno Usáma bin Ládin označil za šéfa Al-Kajdy v Iráku.

"Organizace Svatá válka v Iráku, odnož Al-Kajdy, připravila zavraždění zástupce šéfa židovské a křižácké policie Ámira Najífa i jeho syna, který byl vojákem pohanské Národní gardy," stojí v prohlášení umístěném na internetu.

Sebevražední atentátníci zase odpálili auto s výbušninami před policejní stanicí ve čtvrti Zaafaraníja na jihu Bagdádu. Zahynuli tři lidé. Podle policie ale počet obětí vzroste, protože někteří z policistů utrpěli vážná zranění.

Povstalci obviňují irácké policisty a státní úředníky z kolaborace s koaličními jednotkami pod vedením Spojených států. Před týdnem v Bagdádu zastřelili guvernéra provincie.

Je to druhá nejvýše postavená oběť atentátníků v Iráku od květnové vraždy šéfa prozatímní vlády. K atentátu se na internetu přihlásila skupina hledaného jordánského teroristy abú Músy Zarkávího. - více zde

USA už ztratily 1400 mužů
Příslušník americké námořní pěchoty v neděli zahynul při výbuchu nálože, kterou rebelové nastražili na silnici v Bagdádu, kudy projížděla vojenská hlídka. Americká armáda od předloňského zahájení války ztratila v zemi téměř 1400 mužů.

Ministr zahraničí USA Colin Powell připustil, že vývoj v Iráku bude vzhledem k násilí složitý i po volbách plánovaných na 30. ledna. Podle něj je však hlasování potřebné, aby Iráčanům konečně vládli představitelé, které si sami zvolí.

,

Video