Ibráhím Džaafarí

Ibráhím Džaafarí, irácký videprezident a kandidát na premiéra (21. února 2005) | foto: Reuters

Iráckým premiérem bude zřejmě lékař

  • 254
Vítěz iráckých voleb, strana šíitské koalice, nominoval na post nového premiéra viceprezidenta Ibráhíma Džaafarího. Koalice stran a hnutí pod názvem Sjednocené irácké spojenectví získala v parlamentu 140 z 275 křesel.

Džaafarí dostal důvěru poté, co se vzdal kandidatury druhý kandidát, představitel někdejší irácké exilové opozice Ahmad Šalabí.

Šíitská koalice o nejvhodnějším uchazeči o post předsedy vlády intenzivně jednala tři dny. Lékař Džaafarí je populární mezi šíity i sunnity a patří mezi kritiky amerických vojenských operací proti radikálům v Iráku.

Se Šalabím dlouho počítal pro významnou funkci Bílý dům. Politikovi však velmi uškodil finanční skandál z devadesátých let, kdy byl v Jordánsku odsouzen za zpronevěru.

Džaafarího zvolení premiérem je pravděpodobné, byť ve hře zůstává ještě současný ministreský předseda Ajád Aláví. Jeho pozice však výrazně oslabila poté, co se svou stranou Irácký seznam získal ve volbách jen necelých čtrnáct procent hlasů.

Obě uskupení hrají o hlasy kurdského bloku, který ve volbách získal 75 parlamentních křesel. Kurdové usilují o prezidentské křeslo pro Džalála Talabáního.

Prvních voleb po pádu Saddámova režimu se zúčastnilo 8,55 milionu Iráčanů, což je 58 oprávněných voličů. - více zde


Video