Iráčani dostali příspěvek na volby v Berlíně

  • 3
Ministerstvo zahraničí souhlasilo, že přispěje Iráčanům žijícím v Česku na cestu k volbám do Berlína. Pojede jich zřejmě čtyřiaosmdesát. Stát na to uvolní asi 100 tisíc korun z vládního fondu na obnovu Iráku. Voliči musí do Berlína dvakrát.

PŘÍLOHA
První volby po Saddámovi

Iráčtí voliči se v Berlíně musí nejdřív zaregistrovat, 30. ledna pak už pojedou rovnou vhodit lístek do urny. Dostanou peníze na základě projektu organizace Člověk v tísni, která spolupracuje s Iráckým národním fórem a ministerstvem zahraničí.

Oficiálně v Česku žije 280 Iráčanů. "Čtyřiaosmdesát Iráčanů získalo vízum do Německa a mají doklady, které jim umožňují cestovat po Evropě," upřesnilo ministerstvo počet voličů. 

Příspěvek na jejich dopravu pocházejí podle webových stránek ministerstva zahraničí z takzvané Transformační pomoci Iráku, která mimo jiné zahrnuje i odborné stáže, stipendia, či výměnné pobyty.

"Výrazem kontinuity české zahraniční politiky vůči Iráku je rovněž podpora projektu, který si klade za cíl usnadnit v České republice trvale žijícím Iráčanům aktivní zapojení do nadcházejícího volebního procesu," vysvětluje ministerstvo na webu.

Stránky připomínají, že Česko už irácké volby podpořilo i jinak. Zaplatilo 80 tisíc výtisků publikací o podpoře demokracie, tolerance a svobodných voleb v arabštině.

Iráčané volí ve 14 zemích
Iráčané z Česka musí volit v Berlíně, protože Česká republika nepatří mezi 14 zemí, které Bagdád pro volby krajanů vybral.

Do Německa pojedou i iráčtí voliči z Rakouska, Švýcarska či Polska. Iráčané žijící mimo svoji zemi totiž mohou volit pouze ve vybraných zemích, mimo jiné v USA, Austrálii, Francii, Kanadě, Dánsku či Německu.

"Ministerstvo zahraničních věcí spolu s Člověkem v tísni vypraví do Berlína asi dva autobusy," řekl v pondělí České televizi mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.  

Podle ČTK stojí zpáteční vlaková jízdenka z Prahy do Berlína přibližně 70 eur, tedy asi 2100 korun, autobus tam a zpět přijde zhruba na 45 eur (asi 1350 korun). - více zde


Video