Irák po volbách

Irák po volbách - Iráčané vylepují v jihoirácké Basře povolební plakáty. (13. února 2005) | foto: Atef Hassan, Reuters

Iráčané zvolili šíity a Kurdy, sunnité nepřišli

  • 199
Vítězem iráckých voleb se stala koalice šíitských stran a hnutí Sjednocené irácké spojenectví. Oznámila to ústřední volební komise. Prvních voleb po pádu Saddámova režimu se zúčastnilo 8,5 milionu Iráčanů. Sunnité je bojkotovali, v provincii Anbár hlasovala jen dvě procenta lidí.

PŘÍLOHA
První volby po Saddámovi

První demokratické volby v zemi vyhrála podle předpokladů koalice Sjednocené irácké spojenectví (UIA), která získala 47,6 procent hlasů. To je méně, než se čekalo.

Koalice pětadvaceti stran a hnutí sdružuje kromě významných šíitských seskupení i sunnitský kmen ze severu Iráku a organizaci šíitských Kurdů a Turkmenů. Před volbami ho podpořil nejvyšší šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání.

Druhý nejvyšší počet hlasů obdržela koalice sedmnácti kurdských stran Spojenectví
Kurdistánu. Volilo ji přes dva miliony Iráčanů (to je 25,4 procent). Formace Irácký seznam premiéra Ajáda Alávího získala 13,6 %, uvedla volební komise.

Voleb se zúčastnilo 8,55 milionu Iráčanů, to je 58 procent voličů. Zklamáním je účast sunnitů. V provincii Anbár přišli k urnám jen dva lidé ze sta, v další sunnitské provincii Salláhaddín dosáhla volební účast 29 %. - více o obyvatelstvu v Iráku zde

Šíitská koalice obsadí 132 z 275 křesel v přechodném parlamentu, Kurdové budou mít 71 a Alávího aliance 38 poslaneckých mandátů. UIA tak sice nebude mít většinu v parlamentu, ale měla by mít rozhodující hlas při jmenování premiéra.

Nejžhavějšími kandidáty na post předsedy vlády jsou šíité z vítězné koalice - nynější ministr financí Ádil Abdal Mahdí a viceprezident Ibráhím Džaafarí.

"Toto je zrod nového, demokratického Iráku," prohlásil Faríd Ajar z volební komise, která pak oznámila výsledky v jednotlivých částech země. Začala severními kurdskými provinciemi, kde lidé 30. ledna volili také autonomní parlament.

Výsledky voleb budou považovány za oficiální za tři dny, do té doby je možné podávat stížnosti.

Hlavním úkolem parlamentu je vypracovat do poloviny srpna návrh nové ústavy. Tento termín může být o půl roku prodloužen. Iráčané mají novou konstituci schválit v referendu, s nímž se počítá na polovinu října.

Jestliže ústava projde, budou se podle nového volebního zákona konat v prosinci další volby, z nichž vzejde stálý parlament i vláda, připomíná ČTK.

,

Video