Francouzský pořádek zamíchal státy

Praha - Na poslední chvíli pozměněný zasedací pořádek při pátečním zasedání představitelů NATO a partnerských zemí přinesl velmi zajímavé rozesazení některých představitelů z jednotlivých zemí. Podle francouzského klíče tak americký prezident George Bush usedl mezi makedonskou hlavu státu Borise Trajkovského zleva a estonského prezidenta Siima Kallase.

Nejzářivější hvězdy summitu jako George Bush a britský preimér Tony Blair tak získaly zajímavé sousedy. Například Blair usedl vedle slovinského prezidenta Janeze Drnovšeka a rumunského prezidenta Iona Ilijesca.

Italský premiée Silvio Berlusconi usedl v místě, kde obří kulatý stůl rozděluje ulička do středu kruhu. Německého premiéra Gerharda Schrödera obklopily zástupci Arménie a Albánie.

Při zasedáních Aliance je běžné řazení názvů států podle anglické abecedy. Kvůli nevítané návštěvě ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy, který nedostal na summit do Prahy pozvánku, použila Aliance nakonec francouzštinu a seřadila představitele kolem stolu právě v takovém pořadí. Jinak by totiž Kučma usedl hned vedle George Bushe a britského premiéra Tony Blaira.

Český prezident Václav Havel zažil doslova znovusjednocení Československa, když po jeho pravé ruce usedl slovenský prezident Rudolf Schuster.


Video