Ho Kjong-jong na falešné fotografii s Georgem W. Bushem

Ho Kjong-jong na falešné fotografii s Georgem W. Bushem | foto: blog.naver.com

Falešné foto s Bushem dostalo jihokorejského politika za mříže

  • 18
Jihokorejská policie zatkla za údajný volební podvod neúspěšného kandidáta v nedávných prezidentských volbách. Ho Kjong-jong se ho měl dopustit tím, že se prezentoval fotografií, na níž je zachycen s prezidentem USA Georgem W. Bushem. Politik o sobě před časem také prohlásil, že má IQ 430.

Snímek je ale podle státní prokuratury falešný a politik jím klamal veřejnost.

Ho obvinění odmítl. "Jsem obětí politického útlaku," prohlásil podle agentury AFP krátce před tím, než ho policie odvedla. Na sporné fotografii je s Bushem při jeho inauguraci v roce 2001.

Jako důkaz, že se akce opravdu účastnil, politik předložil i zvací dopis z Bílého domu a kartičku z recepce.

Devětapadesátiletý Ho je enfant terrible jihokorejské politiky. V současnosti také čelí obvinění z urážky na cti za to, že tvrdil, že má poměr s dcerou bývalého prezidenta Pak Čong-hia.

Rovněž o sobě prohlásil, že má IQ 430 a že to byl on, kdo umožnil bývalému jihokorejskému ministru zahraničí Pan Ki-munovi stanout v čele OSN.

V prosincových prezidentských volbách skončil z deseti kandidátů na sedmém místě se ziskem 0,4 procenta hlasů. - více zde

Ve své kampani voličům sliboval 100 milionů wonů (zhruba 1,8 milionu korun) pro každý novomanželský pár, zrušit třetinu křesel v parlamentu, změnit poslanecká místa na neplacenou práci nebo přesunout sídlo OSN z New Yorku na hranici mezi korejskými státy.

,

Video